Serginin Hikâyesi

Claude Monet

© Musée Marmottan Monet, Paris
© Musée Marmottan Monet, Paris

Claude Monet

(1840-1926)

Oscar Claude Monet, 14 Kasım 1840’ta Paris’te doğdu. Henüz 11 yaşındayken resim eğitimi görmeye başlayan Monet, Eugène Boudin’in kılavuzluğunda yağlıboya kullanmayı ve açık havada doğa manzaralarını tuvale aktarmayı öğrendi. Zamanının diğer sanatçıları, ünlü ressamların yapıtlarını taklit ederken, Monet, pencereden gördüklerini resmetmeyi tercih etti. Genç yaşında yapmaya başladığı eserlerle, resim sanatını yeniden tanımlayan özgün tarzını oluşturdu.

Monet resimde, felsefede ve bilimde Rönesans’tan miras kalan hümanizma geleneğinin sonunu haber veren isimdir. Sanat hayatı boyunca, resmin ışık ve rüzgâr gibi unsurları üzerine düşünüp üretmiş olan Monet, İzlenimcilik akımının da öncüsü sayılmaktadır. Adını sanatçının 1872 tarihli İzlenim, Gündoğumu tablosundan alan bu akım, yine Rönesans’tan itibaren kuşaktan kuşağa aktarılan yanılsamacı geleneği hiçe sayar; insanı evrenin hâkimi olarak konumlandırmaz. Dünyanın değişkenliğini kabul eden ve eserlerinde bunu irdeleyen Monet, sanat tarihinde eskiz havasındaki tuvallerinin bitmememişliği ile eleştirilen ilk isim değilse de insan algısı ve deneyiminin bitmemişliğini resmeden ilk sanatçıdır.

Monet, 1883-1908 yılları arasında Normandiya’dan Norveç’e pek çok yer dolaştı ve çok sayıda doğa resmi yaptı. Eşi Alice ve çocuklarla beraber Mayıs 1883’te, Paris’e 80 km mesafede küçük bir köy olan Giverny’ye yerleşti. 1890 yılında burada bahçeli bir ev satın alan sanatçı, 1926’da hayata gözlerini yumana dek, istediği şekilde düzenleyip yeşerttiği bu bahçeyi resmetti.

Claude Monet'nun Hayatı ve Sanatı

“Belki de ressam olmayı çiçeklere borçluyum.”

Claude Monet

Sergi Hakkında

Monet’nin Bahçesi- Musée Marmottan Monet’den Başyapıtlar
Sakıp Sabancı Müzesi, kuruluşunun 10. yılında 9 Ekim 2012 - 6 Ocak 2013 arasında gerçekleştirdiği Monet’nin Bahçesi- Musée Marmottan Monet’den Başyapıtlar sergisiyle, Empresyonizme adını veren Fransız ressam Claude Monet’nin eserlerine ev sahipliği yaptı. Dünyadaki en büyük Monet koleksiyonuna sahip Musée Marmottan Monet (Paris) işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi, Monet’nin kendinden sonraki kuşaklara ilham veren yenilikçi yaklaşımına odakla kurgulandı; sanatçının olgunluk döneminin ana teması Giverny Bahçesi’ne dair resimleri başta olmak üzere doğa ve çiçek temalı tabloları bir araya getirildi. digitalSSM kaynaklarıyla çevrimiçi ortama aktarılan sergi, Monet’nin bir tema olarak doğayı nasıl değerlendirdiğini gösteren geç dönem bahçe manzaraları, nilüferler ve ünlü Japon köprüsü tablolarından oluşan bir seçki sunuluyor.

Dönemler ve Eserler

Monet 1860’ların ortalarında gönlünü Camille Doncieux’ye kaptırdığında Lyon’lu bu genç kadın henüz 19 yaşındaydı. Çift mali açıdan sıkıntılı, ama sanata adanmış bohem bir hayat sürdürdü. Camille hem hayat arkadaşı Monet’ye hem de onun dost çevresine modellik yaptı. Bu çevre, çok geçmeden İzlenimcilik olarak bilinecek yeni bir resim anlayışını savunuyordu. Bu grubun üyesi olan Pierre-Auguste Renoir hem Gazete Okuyan Claude Monet adlı tabloyu hem de Camille’in buna eşlik eden portresini yapmıştır. Camille ve Claude çiftinin ilk çocuğu Jean 1867’de, ikinci çocukları Michel ise 1878’de dünyaya geldi. Camille’in zamansız ölümünden sonra, Monet’nin ikinci karısı Alice Hoschedé, kendisinin ilk evliliğinden olan altı çocuğunun yanı sıra Jean ve Michel’in bakımını da üstlendi. Monet bu dönemde, 13 yaşındaki Jean’ın bir portresini ve küçük Michel’in ponponlu şapkasıyla, mavi kazağıyla birkaç portresini yaptı. Monet 1926’da hayata gözlerini yumduğunda hayatta olan tek öz çocuğu Michel’di. Giverny’deki ev ve oradaki sanat eserleri tek vârisi olan Michel’e miras kaldı. Çocuğu olmayan Michel ise bu mirası, Paris’in 16. idari bölgesindeki Marmottan Müzesi’ne bıraktı. Müze bu sayede 1966’da dünyanın en büyük Monet koleksiyonuna sahip oldu. Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Monet’nin Bahçesi sergisi, bu koleksiyonun neredeyse yarısını içeriyordu.

Katalog

Monet’nin Bahçesi

Monet’nin Bahçesi - Musée Marmottan Monet’den Başyapıtlar sergi kataloğundan alınan bu metinler, sanatsal üretimindeki dönemler üzerinden Monet’nin hayatına ayrıntılı bir bakış sunuyor. Sanat tarihçisi ve yazar Emmanuelle Amiot-Saulnier’nin kaleme aldığı yazılarda, öncü bir isim olarak Monet’nin, dönemin sanat ortamıyla etkileşimi, sanatının ana teması olan doğayla kurduğu ilişki ve bu ilişkinin zaman içindeki dönüşümü aktarılıyor.

© Musée Marmottan Monet, Paris

Picasso İstanbul’da

Konferanslar

Shape
Shape
Shape
Shape

Monet’nin Bahçesi

Monet'nin Bahçesi - Evimden Gördüğüm Tablolar

Monet'nin İzinde

Diğer Çevrimiçi Sergiler

Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar

03 Eylül 2014 - 01 Şubat 2015

Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar

Çevrimiçi Sergiler

Tümünü Görüntüle