SSM'de

Haberler ve Blog

Haber14 Ocak 2022
Marina Abramović ve Performans Sanatı

Türkiye’de Performans Düşüncesi ve Sanatına Dair Minör Bir Etüt - Dr. Eser Selen

Haber14 Ekim 2021
Naile Hanım Portresi - Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey tabloları için yapılan bilimsel analiz ve konservasyon çalışmalarının sonuçları

Süleyman Seyyid #Kimdir?⁣ ⁣

Süleyman Seyyid sanatçılığı kadar sanat eğitimi alanında yaptığı çalışmalarla da Tanzimat döneminin Batılılaşma hareketine önemli katkı sağlamıştı.

Sami Yetik

İstanbul’da doğan Sami Yetik öğrenimini 1896’da Harbiye Mektebi’nde yaptı ve Hoca Ali Rıza’nın öğrencisi oldu. 1900’de Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girdi. Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin kuruluşunda yer aldı.

Ahmet Ziya Akbulut

Ahmet Ziya Akbulut, İstanbul’da doğdu. Mekteb-i Harbiye’de öğrenim gören sanatçı, Hoca Ali Rıza ve Osman Nuri Paşa’dan resim dersleri aldı

Hoca Ali Rıza

Hoca Ali Rıza Üsküdar’da doğdu, resim merakı Askeri İdadi’de başladı. Dönemin ünlü ressamlarından Osman Nuri Paşa, Süleyman Seyyid ve Pierre Gués’den resim dersleri aldı.

Haber28 Eylül 2021
Hüseyin Zekâi Paşa #Kimdir?

İstanbul’da doğan Hüseyin Zekâi Paşa, Mekteb-i Harbiye’de öğrenim görmüş, Hoca Ali Rıza, Osman Nuri Paşa ve Şeker Ahmed Paşa’nın öğrecisi olmuştur.

Halil Paşa

İstanbul Beylerbeyi’nde doğan Halil Paşa, Askeri Rüşdiye ve Harbiye’de eğitim gördü ve 1873’te mülazım rütbesiyle mezun oldu. 1874’te Askeri İdadi’de resim öğretmenliğinin ardından 1880’de Paris’e gitti.

Şeker Ahmed Paşa

Şeker Ahmed Paşa, 1873’te İstanbul’da Sultanahmet Sanayi Mektebi’nde Türkiye’deki ilk resim sergisini açtı. Bu sergide gösterdiği başarı dolayısıyla Sultan Abdülaziz’in takdirini kazanarak yaverliğe atandı.

Haber14 Eylül 2021
Şekerzade Mehmed Efendi - Kıt'a

18.yüzyıldan başlayarak kıt’a koltuklarının bezenmesinde irice çiçeklerin buket şeklinde veya bir vazo içine yerleştirilerek kullanıldığı görülür.

Osmanlı Devletinde Kurumsal Resim Eğitimi

Batı tarzı eğitim vermeyi amaçlayan askeri okullar, Osmanlı devletinde kurumsal resim eğitiminin temellerini oluşturur.

⁣Pierre-Désiré Guillemet - Halayık

Pierre-Désiré Guillemet, Sultan Abdülaziz’in desteği ile 1874’te kendisi de ressam olan eşi Helen Guillemet ile birlikte Beyoğlu’da İstanbul’un ilk özel sanat okulu olan Desen ve Resim Akademisi’ni açtı.

Hüseyin Zekâi Paşa (1860-1919)⁣ - Yıldız Parkı

Hüseyin Zekai Paşa, Yıldız Porselen Fabrikası'nda porselen ressamlığı yaptı, Yıldız Sarayı Silah Müzesi'nin kuruluşunda görev aldı. "Yıldız Parkı" eserini 30 yıla yakın süre görev yaptığı Yıldız Sarayı’nın bahçesinde resmetmiştir.

Halil Paşa (1852-1939) - Şakayıklar ve Kadın

Halil Paşa’nın SSM Resim Koleksiyonu’nda yer alan Şakayıklar ve Kadın adlı eseri, genç kadının arkasında görülen Boğaz manzarası, etrafındaki ağaçlar ve çiçeklerle Sakıp Sabancı Müzesi’nin bahçesini anımsatmaktadır.

14 sonuçtan 0 adeti listeleniyor.