10 Mart 2018

“Yanlış” Yerde, “Yanlış” Zamanda

“Yanlış” Yerde, “Yanlış” Zamanda

Ai Weiwei’in, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirilen, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Ai Weiwei Porselene Dair” kapsamındaki etkinlikler, kavramsal sanatçı Serkan Özkaya’nın “‘Yanlış’ Yerde ‘Yanlış’ Zamanda” başlıklı konuşmasıyla devam ediyor. 10 Mart’ta gerçekleştirilecek konuşmada Özkaya, sanatsal üretimini, Ai’la kesiştiği noktalar üzerinden değerlendirecek; her iki sanatçının da Doğu ve Batı ekseninde aldığı konumlar irdelenecek.

Sanat hayatında “benimseme” ve “yeniden üretim” kavramlarına yoğunlaşan Özkaya, Ai’la ortak olan bu yaklaşımını coğrafya bağlamında tartışacak. Sanatçı, Türkiye’de yüzü Batı’ya dönük bir birey olarak yetişmesinin hikâyesini, Çin’de benzeri bir konum sahibi Ai’la ortaklıkları üzerinden anlatacak.

Konuşmada iki sanatçının üretiminde de belirleyici bir konumda olan Marcel Duchamp tutkusu ise özel olarak irdelenecek. Özkaya, konuşmasında Ai’ın Duchamp referanslı eseri Porselen Asılı Adam’dan, New York’ta gerçekleştirdiği son projesi “Sağlam Çit, İyi Komşu Demektir” kapsamındaki enstalasyonlarına kadar gelen süredeki üretimini değerlendirecek. Bu eksende kendi sanatsal geçmişini de değerlendirecek Özkaya, Bir Müzenin Gerçekte Nasıl Olması Gerektiği (Büyük Cam)  adlı eserinden, Duchamp’ın Étant Donnés eserini yeniden canlandırdığı çalışması Bekleyeceğiz’e kadar süren üretimine bakacak.

Davud’un Yükselişi, Düşüşü ve Yükselişi:

Konuşma öncesinde Serkan Özkaya’nın Davud adlı eserinin hikâyesinin aktarıldığı belgesel Davud’un Yükselişi, Düşüşü ve Yükselişi (Rise and Fall and Rise of David) gösterilecek. Deniz Tortum’un yönettiği filmde, Özkaya’nın 2005’te gerçekleştirdiği ve Michelangelo’nun Davud heykelinin, strafordan yapılmış iki katı büyüklüğündeki replikası olan aynı adlı eseri konu alınıyor. Sanatçının İstanbul Bienali için ürettiği eser, kurulum aşamasında yıkılmış, uzun bir maceradan sonra Eskişehir’de onarılarak ABD, Kentucky’deki 21c Museum’a götürülmüştü. Bu hikâye üzerinden sanatta düş ve başarısızlık gibi temaları işleyen yapım, aynı zamanda Türkiye’nin Batı sanat tarihiyle ilişkisine ve sanat pazarına yönelik sorular soruyor. Prömiyeri 2016’da California’daki American Documentary Film Festival’da yapılan Davud’un Yükselişi, Düşüşü ve Yükselişi, Türkiye’de ilk kez gösterilecek.

10 Mart, Cumartesi
Program:
12.00 – Rehberli sergi turu
14.00 - Film gösterimi (Davud'un Yükleşi, Düşüşü ve Yükselişi)
14.30 – Konuşma

Diğer Etkinlikler

SSM X OI_ Music | Audiovisual Gece

14 Aralık 2024

SSM X OI_ Music | Audiovisual Gece

Etkinlikler

Tümünü Görüntüle