23 Ekim 2020

İnternet Sanatının Korunması

Sabancı Üniversitesi ile digitalSSM yürütücülüğünde başlatılan ve Digilogue işbirliğinde devam eden “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” araştırma projesi konuşmaları devam ediyor. Programın bu ayağında iki bölümlük bir konuşmayla internet sanatını korunması konusu işlenecek.

Telematik Mecrada Medya Arkeolojisi Performansı: Minitel Ağda İkinci Hayat
PAMAL_Group - Lionel Broye (Sanatçı ve Medya Arkeoloğu), Armandine Chasle (Sanatçı), Morgane Stricot (Medya ve Dijital Sanat Konservatörü)

“İletişim Ağı Temelli Sanat Eserlerinin İkinci Hayatı” (The Afterlives of Network-Based Artworks) başlıklı makaleyi temel alan ve katılımcıları arasında bu metnin yazarları de bulunan panel, 1980’lerde hizmete başlayan ve 2010’a kadar internete alternatif bir iletişim ağı sunan Fransız videoteks servisi Minitel’in yeniden yapılandırılacağı bir performansa ev sahipliği yapacak.

PAMAL_Group
Koruma ve sanat-medya arkeolojisi laboratuvarı PAMAL’ın devamı niteliğinde 2013’te kurulan grup sanatçı, medya teorisyeni, konservasyon ve restorasyon uzmanları ile mühendislerden oluşmaktadır. Sanatsal üretimlerinde medya arkeolojisine dayalı bir yaklaşımı benimseyen grup, kendi eserlerini oluştururken, teknolojik dönüşüm yüzünden yok olmuş ya da hasar görmüş eski dijital sanat çalışmalarını kullanmaktadır.

İnternet Sanatında Kaynak Modeli Oluşturmak: Rhizome - ArtBase Arşivinin Arayüzü ile Altyapısına Dair Yeni Bir Yaklaşım
Lozana Rossenova (Tasarımcı, Araştırmacı - Rhizome)

Konuşmasında, dijital sanat organizasyonu Rhizome’la beraber gerçekleştirdiği doktora tezini ele alacak Lozana Rossenova, bu kuruma bağlı internet sanatı arşivi ArtBase’in arayüzünün yenilenmesine dair yaklaşımları tartışmaya açacak. Konuşmada, internet sanatının performans ve sürece dayalı yapısının, kültürel miras koleksiyonu yönetim sistemlerine uyum göstermediği durumlarda ortaya çıkan zorluklar ele alınacak.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi