22 Ocak 2021

Yerelin Dışında Müze

Sabancı Üniversitesi ve digitalSSM yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması” projesi konferansları, “Yerelin Dışında Müze” başlıklı konuşmayla devam ediyor. Müzelerin geleceğinin tartışılacağı çevrimiçi etkinlikte konuşmacı olarak ZKM | Sanat ve Medya Merkezi Karlsruhe Başkanı ve CEO'su Prof. Peter Weibel yer alıyor.

Özet

Geleceğin müzesi şeylerin toplandığı bir koleksiyondan (Sammlung) ibaret olmayacak, aynı zamanda insanların bir araya gelip, dünya meselelerini bu koleksiyonda temsil edildiği haliyle tartışacakları bir toplantıyı (Versammlung) ifade edecek. Sadece yerel değil, aynı zamanda yerelin dışından ziyaretçiler için de bir platform işlevi görecek. Dijital genişleme, müzeleri üniversite yapısındaki kurumların ötesine taşıyacak.

Biyografi

1944 Odessa doğumlu Peter Weibel, Paris ve Viyana’da edebiyat, tıp, mantık, felsefe ve film üzerine eğitim gördü. Sanatçı, medya teorisyeni ve küratör olarak sanat ile bilim arasında gidip geldiği çalışmalarıyla Avrupa medya sanatının önemli isimleri arasında yer almaktadır.

1984 ile 2017 arasında Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1984 ile 1989 arasında SUNY (New York Eyalet Üniversitesi, Buffalo) Medya Bölümü’nde dijital sanatlar laboratuvarının yöneticiliğini yaptı. 1989’da Frankfurt’taki Städelschule’de Yeni Medya Enstitüsü’nü kurdu ve 1995’e kadar yöneticiliğini yaptı. 1986 ile 1995 arasında, Linz’de bulunan Ars Electronica enstitüsünde sanat yöneticisi olarak çalıştı. 1993 ile 2011 arasında Neue Galerie Graz’ın baş küratörü olan Weibel, 1993 – 1999’da Venedik Bienali Avusturya pavyonunun komisyonunu üstlendi. 2008’de Sevil Bienali (BIACS3), 2011’de Moskova Çağdaş Sanat Bienali’nin sanat yöneticiliğini, 2015 ve 2017’de ise Bad Rothenfelde Projeksiyon Bienali’nin küratörlüğünü yaptı.

Weibel’e 2007’de Helsinki Sanat ve Tasarım Üniversitesi, 2013’te Macaristan Pécs Üniversitesi tarafından fahri doktora verildi. 2008’de Fransa’dan Sanat ve Edebiyat Nişanı (Officier dans l’Ordre des Artsa et des Lettres) aldı. Ertesi sene Münih’te Bavyera Güzel Sanatlar Akademisi’ne asil üye olarak atandı ve Avrupa Kültür Vakfı tarafından verilen Avrupa Kültürel Proje Ödülü’nü (Europäischer Kultur-Projektpreis) kazandı. 2010’da Avusturya Devlet Bilim ve Sanat Nişanı’na Birinci Sınıf kategorisinde layık görüldü. 2013’te Salzburg’da bulunan Avrupa Bilim ve Sanatlar Akademisi’ne faal aza olarak atandı. 2014’te Oskar Kokoschka adına verilen ödülün (Oskar-Kokoschka-Preis), 2017’de Medya Sanatı kategorisinde Avusturya Sanat Ödülü’nün (Österreichische Kunstpreis – Medienkunst), 2020’de ise Lovis Corinth adına verilen ödülün (Lovis-Corinth-Preis) sahibi oldu. 2015’te Moskova’da bulunan Rus Sanat Akademisi’ne onur üyesi olarak seçildi. Weibel, 1999’dan bu yana ZKM | Sanat ve Medya Merkezi Karlsruhe’nin Başkanı ve CEO’sudur. 2017’den bu yana ise Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi bünyesindeki Peter Weibel Dijital Kültürler Araştırma Enstitüsü’nün yöneticiliğini yapmaktadır.

Diğer Etkinlikler

Ertuğrul Salıcı: "Melek’in Unutmadıkları, Melek’i Hatırlayanlar: Bir Madalyonun Öyküsü"

30 Nisan 2024