Çevrimiçi

Otoportre

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Sanatçının otoportresi, Şubat 1900’de Barselona’daki Els Quatre Gats’da düzenlenen ilk gerçek sergisine hazırlandığı dönemde yapılmıştı. Burada, sergilenen yapıtların büyük bir kısmını oluşturan arkadaş portrelerinde olduğu gibi, sanatçının kendine bakışı da güvenlidir. Bu çizim, bir eskiz kâğıdına (birkaç karikatür ve Katalan yazar Pompeu Gener’i betimleyen iki eskizi de içerir) çini mürekkebiyle yapılmış bir başka otoportreye çok benzer. İki çizimde de sanatçının gür saçları modaya uygun biçimde uzun ve ortadan ayrıktır, boynunda desenli bir kravat vardır. Çiniyle yapılmış otoportrede yüzünün sol yanı gölgededir –benzer dikey kurşunkalem çizgileri öteki versiyonda da vardır– bu da portreyi daha romantik kılar, fin-de-siècle tonu katar.

Detaylar

Koleksiyon
Gelen Sergiler
Başlık