Sergiler

Ölçülü Meşk Murakkası

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Hattat adayları önce müfredat meşklerini, yani harfleri ve heceleri, sonra da mürekkebat meşklerini, yani seçilmiş bazı metinlerden satır düzenini öğrenirlerdi. İki satır sülüs arasındaki iki satır nesih düzeninde yazılan, 13 kıt’adan oluşan bu körüklü murakka da, müfredat ve mürekkebat meşklerini içerir. Hattat, öğrencilerinin işini kolaylaştırmak için harflerini kırmızı mürekkeple noktalayarak ölçülendirmiştir.

Bu murakkanın, “Ey Rabbim işimi kolaylaştır, zorlaştırma ve hayırlı bir sonuca erdir” anlamındaki Rabbi Yessir duası ile başlayan ilk on kıt’ası müfredat meşki, son üç kıt’ası ise alıştırma metinlerini içeren mürekkebat meşkidir. Son kıt’anın karşısındaki boş yaprak (8a), kırmızı sümbüllü kahverengi ebru kâğıtla süslenmiş, kıt’aların arka yüzleri uçuk mavi, turuncu ve yeşil renkli ebru kâğıtla kaplanmıştır. Murakkanın kahverengi deri cildinin dış kapakları şemseli ve köşebentlidir.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık