21 Aralık 2003 - 18 Nisan 2004

Medicilerden Savoylara Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi

Bilet Al

Medicilerden Savoylara Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi

22 Aralık 2003-18 Nisan 2004 tarihleri arasında İtalyan Kültür Merkezi ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi işbirliğiyle Atlı Köşk’te gerçekleştirilen “Mediciler’den Savoylar’a Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi” sergisi Akbank’ın sponsorluğu ve İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın destekleriyle düzenlendi. İtalya’nın Floransa kentindeki Galleria degli Uffizi, Palazzo Pitti, Museo Nazionale Bargello, Museo degli Argenti, Galleria di Palazzo Mozzi-Bardini, Museo Storico della Caccia e del Territorio ve Villa Cerreto Guidi koleksiyonlarından derlenen ve 14-19. yüzyıllara tarihlendirilen eserler tablo, çini, halı, silah, kumaş ve madeni olmak üzere toplam 120 parçadan oluşuyordu.

Avrupa’da 1340’tan sonra başgösteren ekonomik bunalımla birlikte, Floransa’nın en seçkin ailesi konumuna gelmiş olan Medici ailesi, Giovanni di Bicci de’Medici’nin kumaş ve ipek üretimi ve bankacılık faaliyetleriyle güçlenmiş, servetleri sayesinde de politik bir güce sahip olmuş, Floransa’da ve daha sonra Toskana’da 1434-1737 yılları arasında, arada bazı kesintilere rağmen hüküm sürmüştür. Dört papa (X. Leo, VII. Clemens, IV. Pius ve XI. Leo) yetiştiren Medici ailesinin bazı üyeleri de Avrupa’nın çeşitli kraliyet ailelerine girerek Medici ailesinin adını ve zenginliğini korumuşlardır. En ünlüleri II. Henri ile evlenerek Fransa kraliçesi olan Caterina de’Medici ve IV. Henri ile evlenerek Fransa kraliçesi olan Maria de’Medici’dir.

Özellikle Rönesans’ın beşiği Floransa’daki Medici ailesinin tüm üyeleri Avrupa’nın en büyük sanat koruyucuları olmuşlar, Fra Angelico, Donatello, Alberti, Botticelli, Michelangelo ve Ficino gibi pekçok sanatçıyı himayeleri altına almışlardır. Medici ailesinin inşa ettirdiği görkemli kilise ve saraylarla Floransa, İtalya’nın en güzel kentine dönüştürülmüş, Cosimo de’Medici, Platon’un adına bir akademi ile Avrupa’nın en büyük kütüphanesini kurmuştur. Mediciler’in pek çok sanat eserini barındıran sarayları Uffizi ise dünya müzecilik tarihinde ayrı bir yere sahiptir. 1500’lerin sonunda tamamen çağdaş bir müze anlayışıyla düzenledikleri bir galeriyi halka açan Medici ailesi, dünyanın en önemli müzesinin de tohumlarını böylece atmışlardır.

Medici ailesi Rönesans çağının tüm soylu aileleri gibi, kendi sanat ortamının dışındaki kültürlere de ilgi duymuş, eser toplamış ve bunları saraylarındaki özel bölümlerde saklamış ve sergilemişlerdir. Mediciler’in oluşturdukları koleksiyonlar, sadece görsel sanatlarla sınırlı kalmamış, bilim ve tabiat tarihine ait pek çok eser, Palazzo Vecchio’nun “Studiolo” adı verilen bir bölümü ile Uffizi’nin “Tribuna”sında ve daha sonra da Coğrafi Haritalar Odası’nda (Loggia of Geographical Maps) gösterime sunulmuştur. Akdeniz’in doğusunda yer alan ülkelerin sanat ve kültürleri, özellikle dönemin tarih sahnesinde gittikçe önem kazanan İslam dünyası, İran, Memluk ve Osmanlı sanat eserleri, bu ünlü ailenin seçkin koleksiyonunda elbette yer almakta gecikmemiştir.

Nitekim giderek büyüyen bu koleksiyonlar, sadece Mediciler dönemiyle sınırlı kalmayarak daha sonra da devam etmiş, dünya sanatının önemli merkezlerinden Floransa’nın pek çok koleksiyonunda yer almıştır.

Sergi Floransa saraylarında Mediciler’den Savoy hanedanına uzanan bir tarih diliminde toplanmış, kullanılmış veya sergilenmiş Osmanlı-İslam sanatından bir kesit sunmuştur.

Küratörlüğünü Mario Scalini, Giovanna Damiani ve Nazan Ölçer’in yaptığı bu serginin, eserleri tanıtıcı metinlerin yanı sıra bilimsel makaleler de içeren bir kataloğu bulunmaktadır.

Eserlerden

Seçmeler

Sultan I. Bayezid'in portresi

The From the Medicis to the Savoia: Ottoman Splendour in the Florentine Palaces[;]Medicilerden Savoylara Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi

Floransa Figuratif Sanatlarında Türk Stili

18 Mart 2004

Floransa Figuratif Sanatlarında Türk Stili

Mağaza

Medicilerden Savoylara Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi güncelleştir

Ücretsiz

Satın Al (Tükendi)
SSM Mağaza
Medicilerden Savoylara Floransa Saraylarında Osmanlı Görkemi güncelleştir
Mağazaya Git
SSM Dostu Kart Avantajları

Sakıp Sabancı Müzesi üyelik programıyla yıl boyu ayrıcalıklı bir müze deneyimi yaşayın. Bir sene boyunca birbirinden farklı ayrıcalıklardan yararlanın, sevdiklerinize de hediye ederek onlara destek ve ilham kaynağı olun.

Kart Satın Al