Yetişkin Eğitimi: Osmanlı Saray Kumaşları

15 Mart 2018
Yetişkin Eğitimi: Osmanlı Saray Kumaşları
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, bahar dönemi yetişkin eğitimleri programında “Osmanlı Saray Kumaşları”nı inceliyor

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin yoğun ilgiyle takip edilen ve katılımcıların akademik düzeyde bilgi sahibi olmasını sağlayan yetişkin eğitimleri, bahar dönemi programıyla “Osmanlı Saray Kumaşları” konusuna odaklanıyor.

Uzun yıllar Topkapı Sarayı Müzesi’nde Padişah Elbiseleri Bölüm Sorumlusu olarak çalışan Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Tezcan’ın anlatımıyla 21 Mart’ta başlayacak dersler 5 hafta boyunca Çarşamba günleri 11.00-13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Programda; “Osmanlı Sanatının Desen Kaynakları”, “Topkapı Sarayı’nda Nakkaşhanenin Kuruluşu”, “Saray Kıyafetleri”, “Tılsımlı Gömlekler”, “Batılılaşma Hareketinin Giyim Kuşama Yansıması ve Son Dönem Saray Terzileri” başlıklı konular işlenecek.

*  Katılım bedelinin 650 TL olduğu programda SSM Dostu Kart sahiplerine %10 indirim uygulanacaktır.

Kayıt için; www.sakipsabancimuzesi.org - 0 (212) 277 22 00

Dr. Hülya Tezcan Kimdir?

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden 1968’de mezun oldu. 1971’de Topkapı Sarayı Müzesi’nde göreve başlayan Tezcan, 1978’den itibaren Müze’nin Padişah Elbiseleri Bölüm Sorumlusu olarak çalıştı ve 2006’da emekli oldu. Emekliliğinin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başlayan akademik hayatı, Haliç Üniversitesinden sonra Nişantaşı Üniversitesinde sürmektedir. Topkapı Sarayı Müzesi’ne girdiği yıllarda akademik kariyerine başladı, 1983’de Saray’ın Osmanlı öncesi arkeolojisini konu alan araştırmasıyla doktor unvanını aldı. Bu çalışma “Topkapı Sarayı ve Çevresinin Bizans Devri Arkeolojisi” ismiyle yayımlandı. Prof. Dr. Tezcan’ın, Atlaslar Atlası - Pamuklu, Yün ve İpek Kumaş Koleksiyonu; Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonunundan Tılsımlı Gömlekler; İpek: Osmanlı Dokuma Sanatı (çok yazarlı); Osmanlı Sarayının Çocukları: Şehzadeler ve Hanım Sultanların Yaşamları, Giysileri; Sarayın Terzisi: M.Palma, D.Lena, P.Parma; 19. Yüzyıl Sonuna Ait Bir Terzi Defteri başlıklı kitapları ve 2017’de yayınlanan iki kitabı vardır: Kutsal Mekânlarda Kutsanmış Örtüler: Topkapı Sarayından Örneklerle ve Bursa’nın İpeklisi: Tarihi, Ticareti, Pamukluları ve İpeklileriyle Ünlü Bursa. Prof. Dr. Tezcan’ın 100’ün üzerinde makalesi, ansiklopedi maddesi, katıldığı ulusal ve uluslararası kongrelerde sunduğu bildirileri vardır. Ulusal ve Uluslararası sergi küratörlüğü yapmıştır.

Bülten