Yeni Sergi: Kuzgun Acar. Bir Restorasyonun Öyküsü
22 Haziran 2016
Türkiye’deki heykel sanatının önemli isimlerinden Kuzgun Acar’ın, 1967 yılında İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’na yerleştirilen “Kuşlar - Soyut Kompozisyon” isimli eseri, 24 Haziran 2016 tarihinden itibaren Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak.
Zaman içinde gördüğü doğal tahribat sebebiyle 2013 yılında Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından izinle yerinden çıkarılıp restorasyon amacıyla korumaya alınan eser, 3 yıllık bir restorasyon çalışması sonrası ilk kez bir müze ortamında sergilenecek.
İstanbul’da modern mimarinin öncü yapılarından olan İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın (İMÇ) maddi katkıları ve Fatih Belediyesi’nin lojistik desteğiyle Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından başarıyla yürütülen proje kapsamında restore edilen eser, daha sonra İMÇ’deki asıl yerine yerleştirilecek.
Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Değerli sanatçı Kuzgun Acar’ın Kuşlar isimli çalışması bildiğiniz gibi İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’nın cephesinde sergilenmek üzere üretildi. Günümüzde yapılan bu kadar çok ticari projede maalesef sanat eserlerine rastlamamız pek mümkün olmuyor. Düşünün ki bu heykel 1960’lı yıllarda yapıldı. Bu önemli eser, sanatın kamusal alanda, ticari bir yapı çerçevesinde varlık göstermesi konusunda özel ve öncü bir nitelik taşıyor. Tüm İMÇ eserlerinin ortaya çıkışında büyük rol oynayan İMÇ mimarları, Yüksek Mimarlar Doğan Tekeli, Metin Hepgüler ve merhum Sami Sisa’nın vizyonunu anmayı, İstanbul’a bu sembol niteliği taşıyan eseri kazandırmalarındaki insiyatiflerinden ötürü onlara teşekkür etmeyi borç biliriz. Heykel sanatının kitlelerle iletişim kurmasını sağlayan önemli açılımlardan biri olan “Kuşlar - Soyut Kompozisyon” eserini müzemizde sergileyecek olmaktan, bu vesileyle ne üzücüdür ki çok genç yaşta aramızda ayrılmış olan Kuzgun Acar’ı ölümünün 40. yılında anıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
Kuzgun Acar’ın “Soyut Kompozisyon - Kuşlar” heykeli, 24 Haziran 2016 tarihinden itibaren 23 Ekim 2016’ya kadar, S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nin bahçesinde görülebilecek.
Bu proje Sakıp Sabancı Müzesi ve Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı (KBGV) tarafından gerçekleştirilmiştir.