SSM'nin Blokzincir ve Dijital Kültürün Geleceği Başlıklı Yeni Programı Başlıyor

25 Mayıs 2022
SSM'nin Blokzincir ve Dijital Kültürün Geleceği Başlıklı Yeni Programı Başlıyor
Sakıp Sabancı Müzesi'nin Blockzincir ve Dijital Kültürün Geleceği başlıklı programı başlıyor.

Kripto rüyasının hangi vaatleri doğru ve hangi vaatlerine fazla değer biçiliyor?

Sakıp Sabancı Müzesi, digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı tarafından yürütülen “Blokzincir ve Dijital Kültürün Geleceği” başlıklı blokzincir teknolojilerinin sanat ve kültür üzerindeki etkisini araştıran dört bölümlük bir programa ev sahipliği yapıyor.

Blokzincir, hızla değişen ekonomik ve sosyal sistemlerin ortaya çıkardığı zorlukların üstesinden gelmede araçsal olabilecek, yıkıcı olduğu kadar kurucu da bir teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Program, bu etkileyici teknolojiden tam anlamıyla yararlanmak için öncelikle onun ne olduğunu, nasıl çalıştığını, gerçekten ne vadettiğini ve onu, temel eksikliklere sahip güncel dijital altyapımızı dönüştürmek için nasıl kullanabileceğimizi anlamaya çalışıyor.

Programın bu ilk bölümünde; Andy Warhol’un disketlerden kurtarılmış eserlerinin NFT’ye dönüşümü ile Almanya'nın en önemli sanat ve medya müzelerinden biri olan Karlsruhe'deki ZKM Sanat ve Medya Merkezi’nin NFT koleksiyonunun oluşumu gibi somut örnekler üzerinden dijital mirasa sürekli erişim, NFT'ler bağlamında mülkiyet ve hak kavramları, NFT'lerin müze bağlamında yönetimi ve kripto ile uğraşan müzelerin karşılaşabileceği güçlükler tartışmaya açılacak. 

26 Mayıs Perşembe, 17.00de  gerçekleşecek programın ilk bölümünde; bilgisayar bilimcisi ve Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Erkay Savaş, Maine Üniversitesi'nde Yeni Medya Profesörü ve Dijital Küratörlük (Digital Curation) Programı’nın Direktörü Jon Ippolito, sanatçı ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Selçuk Artut ve ZKM'de 2017 yılında Open Codes sergisinde Blockchain teknolojisi ve NFT'ler ile ilk denemeleri yapan, yazılım mühendisi ve küratör Daniel Heiss bir araya gelecek.

Zoom üzerinden gerçekleştirilecek ve SSM’nin web sitesi üzerinden kayıt yaptıran herkesin ücretsiz olarak izleyebileceği sempozyumun konuşma dili İngilizce olacak.

2019-2021 yılları arasında digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı tarafından gerçekleştirilen Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması başlıklı araştırma projesine SSM’nin web sayfasından erişilebilir.

Bülten