SSM Hat Koleksiyonu’ndan “Altın Satırlar” Madrid’de

09 Aralık 2007
SSM Hat Koleksiyonu’ndan “Altın Satırlar” Madrid’de
Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Osmanlı Hat Koleksiyonu’ndan seçmeler, 11 Aralık 2007 - 2 Mart 2008 tarihleri arasında, Madrid’de, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando’da sergileniyor. Altın Satırlar: Sakıp Sabancı Müzesi’nden Osmanlı Hat Sanatı isimli sergi, İspanya Kültür Bakanlığı ve Sabancı Holding’in sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. 15. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başları arasında yaşayan Osmanlı hattatlarına ait 96 eserin yer alacağı sergiyle, Osmanlı hat sanatının zenginlikleri Avrupalıların beğenisine sunuluyor.

Sergi, Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği ve İspanya Kültür Bakanlığı’nın işbirliğiyle 15 Aralık 2007 - 16 Ocak 2008 tarihleri arasında düzenlenen Turkish Views / Miradas Turcas adlı festivalin açılış etkinliği olarak gerçekleştiriliyor. Festival kapsamında, Orhan Pamuk ve Juan Goytisolo’nun katılacağı bir konferans, Kudsi Erguner ve Burhan Öçal konserleri, seminer ve film gösterimleri yer alıyor.

2002 yılında kurulduktan sonra ilk kez kapsamlı biçimde yurtdışında sergilenecek Sakıp Sabancı Müzesi’nin Hat Koleksiyonu, Osmanlı hat sanatçılarının 500 yıl boyunca yaptığı eserlerden örnekler içeriyor. Sergide, Osmanlı hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah başta olmak üzere, Şehzade Korkut, Ahmed Karahisari, Derviş Ali, Hafız Osman, Yedikuleli Seyyid Abdullah, Mustafa Rakım, Kazasker Mustafa İzzet ve Sami Efendi gibi çok sayıda hattatın eserlerine ve hat sanatçıları tarafından kullanılan aletlere  yer veriliyor.

Sergi Hakkında...

  • Sergideki hat örneklerini içeren toplam 96 eser arasında, en çok Kur’an-ı Kerim’ler ve dua kitapları yer alıyor.
  • İkinci önemli grupta meşk ve hat albümleri bulunuyor.
  • Avrupa etkilerinin giderek arttığı 19. yüzyılda, başkent İstanbul’da iri yazılarla duvara asılmak üzere yazılmış levhalar üçüncü grubu oluşturuyor. Bir tablo gibi mekanları süsleyerek Batı etkisini farklı bir biçimde yansıtan görkemli eserler, geç dönem Osmanlı hat sanatına damgasını vuruyor.
  • Sergide ayrıca celi yazıların anıtlardaki kullanımını göstermek üzere geç dönem Osmanlı resimlerinden birkaç örneğe de yer veriliyor.

Sergideki son grup eser, genellikle sanatçıları belli olmayan ancak Osmanlı hat sanatında önemli bir yere sahip, dönemin sultanının tuğrasını taşıyan, divani hatla yazılmış el yazması resmi belgelerden oluşuyor. Devletin yönetim sistemini yansıtan, özellikle tuğralarının ve hatlarının sanatsal kalitesiyle dikkat çeken belgeler, kronolojik bir sıra içerisinde sergileniyor.

Bülten