Seyreyle... Ara Güler Mardin’de
02 Kasım 2011
3 Kasım 2011’den itibaren bir yıl süreyle açık kalacak “Seyreyle... Ara Güler Mardin’de” başlıklı sergide, yaşamın akışı içinde saptanan “an”ların belgesi, sanatseverlerle buluşacak. Sergi boyunca, 7-14 yaş grubundaki çocuklar için eğitim programları da düzenlenecek.
Ara Güler, fotoğraflarındaki “an”lar toplamını; “Eski devirlerin getirdiğinin üzerine, kendi devrinin görünümünü, yaşantısını ve bütün bunların toplamı olan asrın gerçeğini, hem kendi yaşadığı devir içinde, hem de daha sonraki çağlara yansıttığı belgeler.” olarak tanımlıyor. Küratörlüğünü fotoğraf tarihçisi Engin Özendes’in üstlendiği sergide yer alan fotoğraflar, “Tanımak ve Anlamak” ile “Yüz Yüze” başlıklı iki bölüm halinde sergileniyor.
Anadolu insanının yanı sıra Türk ve dünya ünlüleri, Ara Güler’in doğru, kusursuz, keskinlikle ifade edilmiş, yanılmaz, emin tavrıyla “Yüz Yüze” adı altında izlenebiliyor. Ara Güler’in çektiği portrelerde yaşamın içinden seçilerek ön plana yerleştirilen her kişinin, arka planla çok sağlam ilişkileri bulunuyor. Kişinin ya da kişilerin görüntüsü, zaman akışından koparılmış bir yaşam öyküsü anlatıyor. Dramatik ışıklar, sonsuz ufuklar, koyu bulut kümeleri, zaman zaman anlatımda büyük sorumluluk yükleniyor. Bunlar, leke dengeleri özenle yerleştirilmiş, üstün kompozisyonlar oluşturuyor. Arka planda manzarayı bir panoya dönüştüren Güler, ön plana çıkardığı kişiyle yepyeni anlatımlar yaratıyor.
Uçsuz bucaksız Anadolu platosu, dağlar, kentler Ara Güler'in fotoğraf karelerinde farklı bir estetikle “Tanımak ve Anlamak” adı altında sunuluyor. Anadolu’yu yüreğinde hisseden Ara Güler, fotoğrafa başladığı günden beri gezdiği toprakları iyi biliyor. Kahvelerde sohbet eden, tarlaları alın teriyle sulayan, tezgâhlarda her kumaşla kendi çilesini dokuyan, sıcak dökümhanelerde demir eriyiğine biçim veren, denizlerde bin umutla balık yolu gözleyen insanların öyküsünü anlatıyor. Düğünlerden kahvelere, sürü başındaki çobandan bulgur açan kadınlara kadar pek çok şeyi görüntüleyen sanatçı, insanımızı anlatan her fotoğrafıyla, yaşama bakışını yansıtıyor. Serginin açılışı nedeniyle uzun bir aradan sonra yeniden Mardin’e gelen Ara Güler, şehre yeni bir gözle bakarak, bir kentin dönüşümünü belgeleyecek.
Sabancı Vakfı tarafından restore ettirilerek 1 Ekim 2009 tarihinde hizmete sunulan, 2 yıl içinde 200 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilen Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mardin’in kentsel oluşumunu ve yaşam kültürünü sergiliyor. Geçtiğimiz yıllarda “Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonundan Seçmelerle - Doğa, İnsan ve Deniz” ve “Abidin Dino Mardin’de” sergilerine ev sahipliği yapan Dilek Sabancı Sanat Galerisi ise düzenlediği geçici sergilerle, Mardin’de bir modern ve çağdaş sanat platformu oluşturmayı hedefliyor.