Sergi: Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk

18 Kasım 2009
Sergi: Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk
İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin İlk Etkinliği “Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk” Sergisi, Sakıp Sabancı Müzesi’nde.

Sergi, Sabancı Holding’in Sponsorluğunda Düzenleniyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında Sabancı Holding’in katkılarıyla gerçekleştirilen, Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 19 Kasım 2009 - 28 Şubat 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergiyle, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan dönemde, iki kent arasındaki etkileşimin ve tarihsel birlikteliğin anlatılması amaçlanıyor. Sergi, Venedik Şehir Müzeleri Vakfı’nın işbirliğiye, İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin ilk etkinliği olarak düzenleniyor.

Sergide, Venedik şehir müzelerinin yanı sıra; Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Pera Müzesi ve Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi’nden seçilen el yazmaları, tablolar, kaftanlar, halılar, paralar ve seramikler gibi geniş bir yelpazede eserler yer alıyor.

Türkiye’deki müzelerden gelen ve ortak bir geçmişi temsil eden eserler; yoğun tarihi, sosyal ve ticari ilişkiler döneminde İstanbul cephesinde yaşananların tanığı olarak, Venedik’ten gelen eserlere eşlik ediyor. Böylece sergi, iki şehir arasındaki yakın diplomatik, askeri, ticari ve sanatsal ilişkileri, karşılıklı etkileşim ve iç içe geçmişliği gözler önüne seriyor. Serginin adında yer alan “Nam-ı Diğer Aşk”  ifadesi ise iki kent arasında yüzyıllardır süregelen ilişkinin, bir yönüyle aşkı anımsattığını vurguluyor.

Serginin küratörlüğünü, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Musei Civici Veneziani Direktörü Prof. Giandomenico Romanelli, Ca’Foscari Üniversitesi’nden Prof. Giampiero Bellingeri ve  Museo Correr’den Dr. Camillo Tonini üstleniyor. Öncekilerde olduğu gibi “Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk” sergisine de, komşu günü etkinliği, galeri sohbetleri, konferanslar ve çocuk eğitim programları eşlik ediyor.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Osmanlıların Venedik şehir devletleriyle ticari ve siyasi ilişkileri, 15. yüzyıla uzanıyor. Bu ilişkilerin sanat ve kültüre yansımaları ise her iki taraf için büyük önem taşıyor. 2003 yılında, henüz 1 yaşında olan müzemiz ‘Mediciler’den Savoylar’a Floransa’da Osmanlı Görkemi’ sergisine ev sahipliği yaptığında, dünya kültür ve sanat tarihinin önemli ülkelerinden İtalya’nın seçkin müzelerinden gelen eserlerle, müzemizin tarihinde yeni bir sayfa açılmıştı. Şimdi ise İtalya Cumhurbaşkanı Ekselansları Giorgio Napolitano’nun ülkemize yaptığı resmi ziyaret kapsamında düzenlenen bir sergiyi ağırlıyoruz. ‘Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk’ sergisi ve geniş kapsamlı kataloğu, iki kentin 15. yüzyıldan 20. yüzyıla dek süren uzun bir dönemine ışık tutuyor. Böylesine zengin müze koleksiyonlarının bir arada sergilenmekte olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi.

Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, “Bugün Sabancı Holding olarak, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin önemli bir sergisine daha katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Sabancı Holding, faaliyet gösterdiği iş alanlarında ülke ekonomisine yarattığı katma değerlerin yanı sıra, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanda da liderlik ve öncülük yapmayı kendine misyon edinmiştir. Sakıp Sabancı Müzesi de, kurulduğu günden bu yana, bir yandan dünya sanatının ustalarını Türk sanatseverlerle buluştururken, diğer yandan Türk kültür ve sanatının zenginliklerini de yurtdışında başarıyla tanıtıyor. Biz de, Sabancı Holding olarak, Sakıp Sabancı Müzesi’ni bu yolculuğunda yalnız bırakmıyor ve destekliyoruz. Yurtdışında gerçekleştirdiği tüm sergilerin sponsorluğunu üstlenirken, ülkemizde yapılan “Picasso İstanbul’da” gibi Türk müzeciliğinde çığır açan sergilerde desteğimizi sürdürüyoruz. Hepimizin bildiği üzere önümüzdeki sene kültürel anlamda İstanbul için çok önemli bir sene. “Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk” sergisi ise İstanbul 2010 Kültür Başkenti’nin ilk büyük sergi etkinliği olarak en başından bu yana çok heyecan duyarak desteklediğimiz bir proje oldu.” dedi.

Bülten