Sergi: Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak

14 Nisan 2010
Sergi: Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak
“Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak”, Sakıp Sabancı Müzesi’nde...

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” etkinlikleri kapsamında Mitsubishi Corporation ve Japan Tobacco’nun (JT) katkılarıyla, “Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak - Doğu ve Batı Yazı Sanatından Seçmeler” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. 15 Nisan - 27 Haziran 2010 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak sergiyle, Osmanlı, Uzakdoğu ve Latin yazıları aracılığıyla, güzel yazı sanatının tanıtılması amaçlanıyor. Serginin küratörlüğünü; SSM Baş Danışmanı Dr. Filiz Çağman, Japonya’daki MG Latin Kaligrafisi Okulu Başkanı Muriel Gaggini ve Kampo Müzesi Direktörü Yuri Harada üstleniyor.

Sergi izleyiciyi; modern dünyada hâlâ yerini koruyan kalem, fırça, mürekkep, kağıt gibi geleneksel malzemelerle, usta kaligrafların harflere döktüğü duyguları keşfetmeye davet ediyor. Sergide, SSM hat koleksiyonundan seçilen Osmanlı dönemi eserleriyle, Japonya’daki Kampo Müzesi’nden gelen Çin ve Japon kaligrafi örnekleri yer alıyor. Sergide ayrıca, Latin kaligrafisinden tarihsel örneklerin yanı sıra, MG Latin Kaligrafisi Okulu sanatçılarının yazdığı ünlü Türkçe metinler de sanatseverlerle buluşuyor.

Serginin küratörlerinden MG Latin Kaligrafisi Okulu Başkanı Muriel Gaggini, sergi kapsamında, kaligrafi sanatı üzerine yetişkinlere yönelik atölye çalışmaları düzenleyecek. Ayrıca, SSM Eğitim Departmanı tarafından hazırlanan atölye programıyla, çocuklar da güzel yazı ve hat sanatı konusunda eğitim alabilecek.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Bildiğiniz gibi, Türkiye ile Japonya arasındaki dostane ilişkilerin 120. yıldönümüne ulaştığı 2010 yılı, ‘Türkiye’de Japonya Yılı’ olarak kutlanıyor. Biz de, ‘Fırça ve Kalemin İzinde Sınırları Aşmak’ sergisiyle, ‘2010 Türkiye’de Japonya Yılı’ etkinlikleri arasında yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sergide, Osmanlı hat sanatı ile Çin, Japon ve Latin kaligrafisinin birbirinden değerli örnekleri sunuluyor. Tüm sanatseverleri, doğu ve batının usta kaligraflarının, fırça, kalem ve mürekkep aracılığıyla harflere yansıttıkları duyguları keşfetmeye davet ediyorum.” dedi.

Mitsubishi Corporation Türkiye Genel Müdürü Taichi Ito, “Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki bu güzel kaligrafi sergisinin sponsorlarından biri olmaktan son derece gururluyuz. Mitsubishi Corporation bugüne kadar, dünyanın farklı yerlerinde benzer aktivitelerde bulundu. Londra’da Biritish Museum’daki Japon Galerisi’nin sponsorluğu, Tokyo’da Seikado Bunko isimli kendi sanat müzemizin kurulması, Tokyo’da yeni genel merkezimizin yanında açılan bir sanat galerisine destek verilmesi gibi... Türkiye’de ilk defa sponsor olduğumuz sergi aracılığıyla, SSM, Kampo Müzesi ve MG Latin Kaligrafisi Okulu gibi saygıdeğer ortaklarla işbirliği yapma fırsatını bulduğumuz için onur duyuyoruz. Bu özel etkinliğe, günlük iş aktivitelerimiz kadar önemli olduğuna inandığımız, Kurumsal Sosyal Sorumluluk programı kapsamında katılıyoruz. Farklı kültürlerden birçok değerli kaligrafi eserini bir araya getiren ve Türk dostlarımızla paylaşan serginin, isminde de belirtildiği üzere, sınırları aşmanın ve doğu ile batı arasında bir köprü kurmanın yolu olduğuna inanıyoruz, tıpkı İstanbul gibi... Kanımca bu güzel şehir, yüksek tarihi ve kültürel değerler içeren böylesine sanatsal bir etkinliğe ev sahipliği yapmak için, kesinlikle en ideal yer. Ayrıca, bu sergiyi, 2010 Türkiye’de Japonya Yılı’nın resmi etkinliği olarak takdim etmek, anlamını daha da artırıyor.” dedi.

Serginin sponsoru JT’nin Türkiye’deki iştiraki JTI’ın Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Bilgehan Anlaş, Söz uçar, yazı kalır derler. Sakıp Sabancı Müzesi’nde 2.5 ay süreyle sergilenecek eserler, kalan yazıların en güzelleri ve Türkiye ile Japonya’yı güzellikleriyle birbirine bağlıyor. Dünyanın iki ucundaki ülkelerimizin 120 yıl önce Ertuğrul Gemisi faciası ile başlayan yakınlaşması, özellikle son 25 yılda artan ekonomik ve kültürel ilişkilerle çok gelişti. Türkiye’de faaliyet gösteren Japonya kökenli en büyük şirketlerden biri olan JTI’ın ana hissedarı JT’nin “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” kapsamında verdiği destek, ikili kültürel ilişkilerin gelişmesi ve karşılıklı anlayışın artması hedefi ile planlandı. Bu serginin hedefe yakınlaşmada bir adım daha atmamızı sağlayacağına inanıyorum.” dedi.

 

Bülten