Sakıp Sabancı'nın Portresi 56. Venedik Bienali'nde
04 Mayıs 2015
56. Venedik Bienali Başlıyor...
Sanatçı Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı eserinin, küratör Okwui Enwezor tarafından davet edildiği 56. Venedik Bienali; 9 Mayıs Cumartesi günü açılıyor! Dünyanın en köklü, prestijli ve etkin sanat organizasyonlarından biri olan Venedik Bienali; Ataman’ın da aralarında bulunduğu 136 sanatçının uluslararası seçkisine yer veriyor. Sakıp Sabancı’nın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümü vesilesiyle hayata geçirilen video enstalasyon çalışması “Sakıp Sabancı’nın Portresi”nin ilk kez uluslararası bir platformda sanatseverlerle buluşacağı 56. Venedik Bienali; 22 Kasım 2015 tarihine kadar devam edecek.
Dünyanın en köklü, prestijli ve etkin sanat organizasyonlarından biri olan Venedik Bienali; müzik, sinema ve tiyatro alanlarını da kapsayarak çağdaş sanat trendlerinin öncülüğünü yapıyor. Bu yıl 56. kez düzenlenen ve başkanlığı Paolo Baratta tarafından yürütülen bienalin küratörlüğünü ise bu sene; Nijeryalı küratör, yazar, sanat eleştirmeni Okwui Enwezor üstleniyor. 2011’den beri Münih’teki Haus der Kunst müzesinin direktörlüğünü yürüten ve başarılı kariyeri boyunca daha önce Güney Afrika, İspanya, Güney Kore ve Fransa’da çeşitli bienallerin direktörlüğünü üstlenen Okwui Enwezor; uluslararası sergiler, müzeler, akademik ve yayıncılık alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bienal başlığını “All The World’s Futures – Dünyanın Tüm Gelecekleri” olarak belirleyen küratör Enwezor’un seçtiği 136 sanatçı arasında; Kutluğ Ataman imzalı “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı video enstalasyon çalışması da yer alıyor.
Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” eseri; Sakıp Sabancı’nın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümü vesilesiyle Sakıp Sabancı Ailesi tarafından 2011 yılında sanatçıya sipariş edildi. Konumu, yaşı, mevkisi ne olursa olsun “insan”a değer veren Sakıp Sabancı’nın her konuya “Önce insan” felsefesiyle yaklaşmasını, insanlara olan sevgisini ve saygısını yansıtan eser; keskin zekâsı, ince esprileri ve candan tavırlarıyla halkla özdeşleşen Sakıp Sabancı’nın, yaşamı boyunca insanlara ve hayata açtığı pencereleri görünür kılıyor.
Filmleri ve video eserleri dünya çapında izleyicilerle buluşan Kutluğ Ataman’ın Sakıp Sabancı’ya bir saygı duruşu niteliğindeki çalışması; Sabancı’nın Türkiye’de teknolojiye yaptığı katkılara da atıfta bulunuyor. Görsel sanatlarda en ileri teknolojiyi kullanan eserin hammaddesini insanlar oluşturuyor. Çeşitli nedenlerle Sakıp Sabancı’yla yolu kesişen binlerce kişinin portre fotoğrafından meydana gelen eser; ünlü işadamına yakışan, “zamanının ötesinde” sıra dışı bir sanatsal fikri hayata geçiriyor.
Geçtiğimiz yıl S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen eser; 9 Mayıs – 22 Kasım 2015 tarihleri arasında 56. Venedik Bienali kapsamında, Arsenale’nin Artiglierie binasında sanatseverlerle buluşacak.