Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Dijital Arşiv Platformu digitalssm’in Fiziksel Mekânı 8 Mart’ta Açılıyor.
02 Mart 2019
SSM’nin kuruluşundan bu yana gerçekleşen tüm sergi ve etkinliklerin yanı sıra Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu gibi kalıcı koleksiyonların içeriklerine de erişim imkanı sağlayan mekanda araştırmacılar; sergi katalogları, kurulum video ve görselleri, sesli rehberler, küratörlü tur, konferans ve sanatçı konuşması kayıtları da dahil olmak üzere Müze’nin arşivi üzerinden araştırma yapabilecek. Müze koleksiyonlarındaki eserlerle birlikte Abidin Dino ve Emirgan arşivlerini de 2013 yılında online erişime açan SSM, 2019 itibariyle sergi içeriklerini de kullanıcılarla buluşturarak, koruma ve erişimin yanı sıra müzecilik alanındaki çalışmalara da ilham vermeyi amaçlıyor.
digitalSSM çatısı altında her ay düzenli olarak etkinlik ve atölyeler düzenlenecek
Sabancı Üniversitesi’ne bağlı bir üniversite müzesi olmanın getirdiği akademik misyon ve çok yönlü müzecilik anlayışıyla kurulan digitalSSM çatısı altında, kültürel kurumlarda arşivcilik, dijital arşivleme, dijital sanatın korunması gibi alanlar üzerine konuşmalar ve atölye çalışmaları da düzenlenecek. Her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek digitalSSM etkinliklerinin ilki, Hacettepe Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Tonta’nın “Kültürel Miras Yönetiminde Bellek Kurumlarının Rolü” başlıklı konuşmasıyla başlayacak. 8 Mart Cuma günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek konuşmada; kütüphane, arşiv ve müze gibi bellek kurumlarının dijital çağa uyum sürecinin odağında geliştirdiği stratejiler incelenecek. Etkinlik ücretsizdir. Katılım için kayıt gerekmektedir.
Detaylı bilgi ve kayıt için https://bit.ly/2V6Z6CK
Prof. Dr. Yaşar Tonta: Bilgi erişim, bilgi mimarisi, bilgi sistemleri tasarımı, ağa dayalı bilgi hizmetleri, dijital kütüphaneler, elektronik yayıncılık, açık erişim, kültürel miras ve bibliyometri konularında dersler vermekte ve araştırmalar yapmaktadır. TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi’nin (ULAKBİM) kurucu müdürü, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Başkanı, NATO Araştırma ve Teknoloji Örgütü (R&TO) Bilgi Yönetimi Komitesi’nin (BYK) seçilmiş başkanı ve BYK’nin Elektronik Bilgi Yönetimi Seminer Dizisinin yöneticisi ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Dünya Belleği İhtisas Komitesi Başkan Vekili olarak görev yapmıştır. Avrupa Komisyonu (en son MedOANet ve PASTEUR4OA projeleri) ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerde görev almıştır. JASIST ve Journal of Informetrics gibi dergilerde yazıları yayımlanan Tonta, Türk Kütüphaneciliği ve Bilgi Dünyası adlı derginin de editörlüğünü yapmıştır. Halen Information Development ve LIBER Quarterly dergileri de dahil olmak üzere çeşitli dergilerin danışma kurullarında görev yapmaktadır. Bilgibilim ve Teknoloji Derneği (ASIS&T) de dahil çeşitli derneklerin üyesidir ve IMCW, ICKM, ISSI ve ELPUB gibi çeşitli uluslararası konferansların düzenleme ve program komitelerinde yer almıştır. Hacettepe Üniversitesi Bilim Ödülü’nü almıştır (2010). Humboldt Üniversitesi’nde (Berlin, Almanya) konuk profesör olarak görev yapan Tonta, Hacettepe Üniversitesi Bilim Kurulu üyesidir. Kütüphanecilik ve Bilgi Araştırmaları konusundaki eğitimini Hacettepe Üniversitesi (lisans ve yüksek lisans), Galler Üniversitesi (yüksek lisans) ve Berkeley’deki California Üniversitesi’nde (doktora) tamamlamıştır.