MÜZEDE SAHNE Başladı

18 Ağustos 2023
MÜZEDE SAHNE Başladı
Sakıp Sabancı Müzesi’nin Gösteri Sanatları Günleri MÜZEDE SAHNE yedinci kez perdelerini açtı.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin Sabancı Vakfı desteğiyle gerçekleştirdiği MÜZEDE SAHNE, sezonun başarılı oyunları ve oyuncularını buluşturan bir programla başladı. Sanat yönetmenliğini akışkan bir kimlikle performans alanında üretim ve araştırmalarını sürdüren Ayşe Draz’ın üstlendiği MÜZEDE SAHNE’nin, çoğulluğu kutlayan, zengin ve çok sesli programı; bir arada durmanın, birbirine kulak vermenin, birbirini fark etmenin sonsuz biçimine bakıyor.

20 Ağustos Pazar gününe kadar devam edecek MÜZEDE SAHNE’nin açılışı eğitmen ve yazar Nazlı Çevik Azazi’nin Agnes Denes’in Yaşayan Piramit’i üzerine kurguladığı, Faysal Macit ve Serdar Avcıoğlu’nun müzikleriyle eşlik ettiği Yaşayan Anlatılar dinletisiyle gerçekleşti. Ardından Tiyatro Hemhal’in geçtiğimiz sezonda çok ses getiren oyunu N’Olcak Bu Yusuf Umut’un Hali sahnelendi.

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer “2016 yılında Kuzgun Acar’ın ‘Kuşlar Soyut Kompozisyon’ isimli eserinin sergilenmesine paralel olarak gerçekleştirilen, tek bir oyunla başlayan MÜZEDE SAHNE zaman içinde gelişti; konuşmalar, paneller, okumaların olduğu kapsamlı bir gösteri haftasına dönüştü. İlk yıldan bu yana MÜZEDE SAHNE’nin programı günümüzün sorun ve kavramları etrafında şekillendirildi. Bu yıl programın sanat yönetmenliğini teslim ettiğimiz Ayşe Draz’la birlikte genç, kadın, erkek, herkese dokunan, herkesin kendinden bir parça bulacağı, çok başarılı oyunlardan bir şeçki hazırladık. Başlığımıza da “hep yan yana” dedik. Pazar gününe kadar devam edecek MÜZEDE SAHNE’DE farklı kültür, sınıf ve yaş gruplarından hikâyeler içeren seçkide bir imparatorun hayatına, İstanbul’da yaşayan genç bir adamın hikâyesine, işçi bir kadının mücadelesine ve bir çocuğun hayal ve özlemlerine tanık olacağız.  Ortak insanlık hallerine bakıp, birbirimize kulak vermenin, kısacası hep yan yana durmanın kıymetinin altını çizeceğiz. Tüm sanatseverleri bahçemizin ve Boğaz’a nazır Fıstıklı Teras’ın büyüleyici atmosferinde bu deneyimi yaşamaya davet ediyoruz” dedi.

 Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Sabancı Vakfı olarak, elli yıla yaklaşan geçmişimizde, toplumsal gelişmeye katkıda bulunma hedefiyle, iyi örneklerin görünür kılınması ve sayılarının çoğalması için çalışıyoruz. Toplumsal gelişme için kritik bir role sahip olan kültür sanat projelerine çok uzun yıllardır desteğimizi de sürdürüyoruz. Bu projelerden biri de MÜZEDE SAHNE… Sakıp Sabancı Müzesi’nin çok yönlülüğünün bir yansıması olarak, hayata geçtiği yıldan bu yana desteklediğimiz MÜZEDE SAHNE, her yıl bize önemli mesajlar veriyor. Bu yıl da bir arada durmak, birbirine kulak vermek ve farklılıkları kabul etmek gibi çok kıymetli olan; ancak üzerinde tam olarak duramadığımız konulara odaklandığını görüyoruz. Bu vesileyle, sahne sanatlarının güzel bir örneğini yedi yıldır sanatseverlerle buluşturdukları için başta Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer olmak üzere tüm Sakıp Sabancı Müzesi ekibine ve bu yılki programın sanat yönetmeni Ayşe Draz’a teşekkür ederiz” dedi.

MÜZEDE SAHNE’nin Yönetmeni Ayşe Draz “Bu sene sanat direktörlüğünü üstlendiğim MÜZEDE SAHNE programını, müze ekibiyle beraber hep yan yana durarak oluşturduk. Merkeze, MÜZEDE SAHNE’nin vazgeçilmezi Fıstıklı Teras’ta kurulan ana sahneyi alsak da farklı etkinliklerle, çoğu açık havada olan başka müze alanlarını da değerlendirmeyi unutmadık. MÜZEDE SAHNE kapsamında farklı yaş gruplarından seyircileri günün farklı saatlerinde müzede yan yana bulunmaya, birlikte oyunlar izleyip anlatılara kulak vermeye, atölyelere katılmaya ve kendi yaratıcılıklarını keşfetmeye bekliyoruz. Ortaklaştığımız insanlık hallerini gözler önüne serip, “yan yana” durabilmemizi kolaylaştıran hikâyeleri paylaşarak dertlerimizin hafiflemesini, sevinçlerimizin ise çoğalmasını umuyoruz” dedi.

MÜZEDE SAHNE’de  18 Ağustos Cuma ses tasarımcısı ve araştırmacı Dr. Oğuz Öner’in Atlı Köşk’ün ses manzarasına kulak vermek, katılımcıların bu manzara eşliğinde kendi ritimlerini ve seslerini “dokumak” üzere mekâna özgü̈ bir ses deneyimi olarak kurguladığı Atlı Köşk’ün Ses Deneyimi atölyesini gerçekleştirilecek. Akşam ise 2022 Afife Tiyatro Ödülleri’nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu seçilen Pınar Güntürkün’ün başrolünde olduğu Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun Herkes Kocama Benziyor oyunu izleyicisinin karşısında olacak.

19 Ağustos Cumartesi gündüz programında çocukların sanat ve kültür haklarından yola çıkan bir sosyal girişim olan Atta’nın sahneleyeceği Bully Bully ile Tiyatro BeReZe’nin tek bir durumun içinde saklı sonsuz olasılığa ve mizaha işaret eden çağdaş oyunlardan uyarladıkları Olsa Olmalı Olabilir başlıklı oyunu yer alırken; akşam programında usta oyuncu Genco Erkal’ın başrolde olduğu, Dostlar Tiyatrosu tarafından sahneye konan İmparator oyunu yer alacak.

MÜZEDE SAHNE’nin son gününde ise Atta’nın 6-18 aylık bebekler için kurguladığı Çık Dışarı performansı, Melih Kıraç’ın beş performansçı ile Atlı Köşk için özel olarak uyarladığı günbatımı melodrama gösterilerinden sonra, genç ve başarılı oyuncu Bora Akkaş’ın başrolünü üstlendiği, Talimhane Tiyatrosu Yapımı olan Harika Şeyler Listesi, kapanış oyunu olacak.

“Hep Yan Yana” sloganıyla izleyiciyle buluşan MÜZEDE SAHNE için biletler, Mobilet üzerinden temin edilebiliyor.

 

Bülten