Londra’dan “Sakıp Sabancı’nın Portresi” Geçti
25 Ağustos 2016
Filmleri ve video eserleri dünya çapında izleyicilerle buluşan Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı eserinin de sergilendiği İngiltere ve dünyanın en prestijli sanat kurumlarından Royal Academy of Arts’ın Yaz Sergisi sona erdi.
1769 yılından beri kesintisiz olarak her yaz düzenlenen “Yaz Sergisi” kapsamında Sabancı Holding’in katkılarıyla sergilenen, Sanatçı Kutluğ Ataman’ın Sakıp Sabancı’nın aramızdan ayrılışının 10. yıldönümünde ürettiği ve Türkiye’nin özlenen liderine bir saygı duruşu niteliğindeki video enstalasyon çalışması; aralarında The Telegraph, Harper's Bazaar, Financial Times, Independent gibi gazete ve dergilerin bulunduğu dünya basınında da geniş bir şekilde yer aldı.
Bu yıl 248.si gerçekleştirilen Yaz Sergisi’nin küratörlüğünü İngiltere’nin en önemli heykeltıraşlarından Richard Wilson üstlendi ve her yıl olduğu gibi bu yıl da sergi, dünyanın en önemli çağdaş sanatçılarını bir araya getiren canlı ve düşünen bir sanat buluşması oldu. Yaz Sergisi’nde, 1200’den fazla eser üç ay boyunca uluslararası arenada sanatseverlerle buluştu.
Sakıp Sabancı’nın Portresi üzerine...
Kutluğ Ataman’ın “Sakıp Sabancı’nın Portresi” adlı video enstalasyon eseri, çeşitli nedenlerle Sakıp Sabancı’yla yolu kesişen binlerce kişinin portre fotoğrafından meydana geliyor. Yaklaşık 10.000 LCD ekrandan oluşan eser, önemi, mevkii ne olursa olsun insana değer veren Sakıp Sabancı’nın her konuya “önce insan” felsefesiyle yaklaşmasını, insanlara olan sevgisini ve saygısını yansıtıyor. Keskin zekâsı, ince esprileri ve candan tavırlarıyla halkla özdeşleşen Sakıp Sabancı’nın yaşamı boyunca insanlara ve hayata açtığı pencereleri görünür kılan eser, Sabancı’nın Türkiye’de teknolojiye yaptığı katkılara da atıfta bulunuyor. Görsel sanatlarda en ileri teknolojiyi kullanan eserin hammaddesini ise insanlar oluşturuyor. Eser, ünlü iş adamına yakışan, “zamanının ötesinde” sıra dışı bir sanatsal fikri hayata geçiriyor.