Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi’nden Başyapıtlarla Doğu’dan Batı’ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyasından Anılar

14 Nisan 2006
Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi’nden Başyapıtlarla Doğu’dan Batı’ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyasından Anılar
SAKIP SABANCI MÜZESİ’NDE DOĞU VE BATININ HİKAYESİ ANLATILIYOR

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 15 Nisan – 28 Mayıs 2006 tarihleri arasında Lizbon Calouste Gulbenkian Vakfı koleksiyonundan 111 eseri içeren özel bir seçkiye Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Portekiz Dışişleri Bakanlığı’nın himayesinde ev sahipliği yapacak. “Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi’nden Başyapıtlarla Doğu’dan Batı’ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyasından Anılar” başlıklı sergide, 75 el yazmasının yanı sıra çeşitli tekstil ürünleri ve Osmanlı çinileri de yer alacak. Sponsorluğunu BankEuropa ve Turgut İlaçları’nın üstlendiği serginin açılışında, Lizbon Calouste Gulbenkian Vakfı Başkanı Dr. Emilio Rui Vilar da hazır bulundu.

Bu yıl 50. yıldönümünü kutlayan Vakfın etkinlik planında yer alan İstanbul, kurucusunun doğduğu yer olması nedeniyle özel bir önem taşıyor. SSM’deki sergi;aralarında hükümdarlar için  hazırlanan bazısı ünlü sanatçılar tarafından  resimlenen nadir Avrupa baskı kitaplar ve İslam el yazmaları ile onlara eşlik eden İznik seramikleri  Osmanlı kumaşları ve oryantalist tablolar ile zengin bir seçkiyi yansıtıyor. Victor Hugo’nun kitaplığında bulunan ve Auguste Renoir’un guvaşla gölgelendirdiği suluboya resmi içeren kitap, ünlü Japon ressam Fujita’nın imzasını taşıyan yapraklar serginin dikkat çeken yapıtları arasında.

Osmanlı dünyasının her alanından eserleri bir araya getirmesiyle ünlü koleksiyon, 1869 yılında Üsküdar’da dünyaya gelen Calouste Gulbenkian’ın yaşam serüveniyle paralel gelişen sanat tutkusunu yansıtıyor.

Calouste Gulbenkian Vakfı’nın el yazması koleksiyonu ile SSM’nin sürekli sergisinde yer alan İslam el yazmaları, yazı sanatının farklı kültürlerdeki paralel gelişimini gözlemleme imkanı veriyor. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan sergi kataloğunda, koleksiyonculuk kavramına ve dünyanın pek çok bölgesinde varlıklı kesimin koleksiyon oluşturmaya başladığı döneme dair ilginç makaleler de yer alıyor.

 

Bülten