Koleksiyon Buluşmaları
18 Ocak 2016
Sakıp Sabancı Müzesi, Atlı Köşk’ün bir “ev-müze” olarak ev sahipliği yaptığı koleksiyonlarının anlatılacağı ve Sabancı ailesinin yaşam mekânlarının gezileceği “Koleksiyon Buluşmaları”na ev sahipliği yapıyor. Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyon yöneticilerinin katılımıyla düzenlenecek ve üç farklı konuda gerçekleşecek toplantılarda müzenin konservasyon uzmanları eşliğinde kültürel mirası koruma uygulamaları anlatılarak sanatseverlere koleksiyonları yakından inceleme fırsatı sunulacak. “Koleksiyon Buluşmaları”nın ilki 21 Ocak Perşembe günü saat 15:00’da Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleştirilecek.
Kitap Sanatları Buluşması
Sakıp Sabancı tarafından titizlikle bir araya getirilen Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda bulunan ve benzerleri Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi koleksiyonlarında yer alan Osmanlı kitap sanatı eserleri, koleksiyon yöneticisi Ayşe Aldemir Kilercik’le birlikte teknolojik uygulamalar eşliğinde gezilecek. Buluşmada, kitap sanatları teriminin anlamı, kitap tasarımının Osmanlı dönemindeki örnekleri üzerinden irdelenerek, uzmanları dışında yaygın olarak bilinmeyen bu kıymetli ve köklü sanatın geçmişten bugüne hikâyesi konuşulacak.
Ev Müze Buluşması
‘Ev Müze Buluşması’nda Sakıp Sabancı Müzesi’nin ilgi ve merak odağı olan, Sakıp Sabancı ailesinin yıllar boyu ikamet ettiği mekânlar ve köşk odaları, koleksiyon yöneticisi Hüma Arslaner eşliğinde gezilecek. Bir yaşam alanından müzeye dönüştürülen mekânlarda öngörülen müzecilik uygulamalarından bahsedilerek, Hıdiv Ailesi’nden Sabancı Ailesi’ne geçen köşkün yaşam mekânları, dekorasyonu ve mobilyalarıyla yüzyıllık bir geçmişten bahsedilecek. Buluşmada, Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarında yer alan resim ve heykellerle birlikte SSM’nin özel bir koleksiyondan uluslararası bir müzeye dönüşüm süreci irdelenecek.
Kültürel Miras Buluşması
Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonları ve misafir ettiği eserleri korumak için uygulanan çeşitli yöntemlerin irdeleneceği buluşmada Konservatör Nurçin Kural Özgörüş, kıymetli eserlerin korunmasında sıcaklık ve nem dengelerinin kontrolü, aydınlatma, vitrin düzenlemesi, esere temas eden malzemelerin özellikleri gibi konuların önemine değinecek. Nurçin Kural Özgörüş müzedeki tecrübelerini uluslararası konservasyon standartlarına dayandırarak anlatırken, katılımcılar Atlı Köşk’teki Aile Odaları’nda ve Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu sergi salonlarındaki koruma önlemlerini de yakından inceleme fırsatı bulacak.