Karadeniz’den İstanbul’a Etkileşimler: Ayvazovski ve Abdülmecid Efendi

09 Mart 2022
Karadeniz’den İstanbul’a Etkileşimler: Ayvazovski ve Abdülmecid Efendi
Dr. Fatma Coşkuner, “Karadeniz’den İstanbul’a Etkileşimler: Ayvazovski ve Abdülmecid Efendi” konferansıyla SSM’de

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Sabancı Holding’in desteğiyle devam eden “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Ivan K. Ayvazovski ve sanatı üzerinden imparatorluk, kimlik ve coğrafya/mekân üzerine çalışmaları olan Dr. Fatma Coşkuner’in “Karadeniz’den İstanbul’a Etkileşimler: Ayvazovski ve Abdülmecid Efendi” başlıklı bir konferansına ev sahipliği yapacak. 

15 Mart Salı günü saat 16.00’da çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek konferans; 19. yüzyıl ve bu yüzyılda gelişen tarih bilincine, özellikle Abdülmecid Efendi’nin babası Abdülaziz zamanında gelişen tarih bilincinin görsel sanatlar aracılığıyla temsiline; padişah portreleri üzerinden padişahın temsilinin yaygınlaşmasına ve bunun bir “halkla ilişkiler” malzemesine dönüşmesine odaklanacak. Konferansta hem Osmanlı hem de Rus kaynaklarının hatıratlardan alınan örneklerle Abdülaziz – Chlebowski – Ayvazovski arasındaki iş birlikleri incelenerek, Ayvazovski ve Abdülmecid Efendi’nin karşılıklı etkileşimi ele alınacak. İstanbul tasvirleri ve İstanbul’un bir imparatorluk başkenti, dini bir merkez ve Karadeniz bölgesindeki düğüm noktası olarak kültürleri birbirine bağlamaktaki rolünün Ayvazovski ve Abdülmecid Efendi’nin gözünden tartışılacağı konuşmada klasik Oryantalist bir bakış yerine, İstanbul’a Doğu’dan/Karadeniz’den çok katmanlı bir bakış sunulacak. 

Ücretsiz gerçekleştirilecek konferansa katılım için SSM’in web sitesinden kayıt yaptırmak yeterli olacak. Sabancı Holding’in desteğiyle 1 Mayıs’a kadar devam edecek Şehzade’nin Sıradışı Dünyası: Abdülmecid Efendi sergisi kapsamında her Salı düzenlenen etkinliklere SSM’nin web sayfasından, gerçekleştirilen etkinliklere ise SSM’nin Youtube kanalından erişilebilir. 

Dr. Fatma Coşkuner

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimi gördü. European University at St. Petersburg’da ikinci yüksek lisans derecesini aldı. 2021 yılında Koç Üniversitesi’nde “On the Threshold of the Black Sea: Intersecting Identity and Discourses of Empire in the Paintings of Ivan Konstantinovich Aivazovsky” adlı tezi ile doktora derecesini aldı. Yüksek lisans çalışmalarında Kırım Savaşı üzerinden Osmanlı-Rus ilişkilerine odaklanan Coşkuner, doktora sürecinde Ermeni-Rus ressam Ivan K. Aivazovsky üzerinden imparatorluk, kimlik ve coğrafya/mekân algısının sanatla olan ilişkisi üzerine çalışmalarını sürdürdü. İki yıl boyunca Moskova, St. Petersburg, Paris, Londra, Feodosia şehirlerinde konu üzerine birincil kaynak ve arşiv çalışmalarına devam eden Coşkuner, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi ve Medipol Üniversitesinde sanat tarihi ve mimarlık tarihi üzerine çeşitli dersler verdi. Şu anda Medipol Üniversitesi’nde ders vermeye devam etmektedir. 

Bülten