Sergiler

Şeyh Hamdullah (ö. 1520)

Murakka

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Şeyh’in yazdığı tek yaprak halindeki yazılar, 18. yüzyılda renkli ve ebrulu kâğıtlarla vassalelenmiş, dönemin beğenisi doğrultusunda tezhiplenerek ciltlenmiştir. Şeyh Hamdullah, murakkayı oluşturan, kimi bir satır sülüs, beş satır nesih ve bir satır sülüs halinde, kimi bir satır sülüs ve mailen yedi satır nesih halinde, kimi ise bir satır sülüs ve yedi satır nesih halindeki kıt’alara Hz. Muhammed’in ilmin fazileti, aklın olgunluğu, kibrin ve böbürlenmenin kötülüğü, sükûnet ve vakarın erdemi, alın terinin önemi, namazın sünneti konularındaki hadislerini yazmıştır. Hattat, son kıt’ada, nesih satırların yanına mailen “fakir İbnü’ş-Şeyh tarafından Allah’a hamd ve Peygamberine salât ederek yazılmıştır” anlamına gelen Arapça ketebesini düşmüştür.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık