24 Mayıs 2005 - 28 Ağustos 2005

Bilet Al

Osmanlı Sarayında Avrupa Porselenleri

Topkapı Sarayı Müzesi’nin önemli koleksiyonlarından biri olan ve 5 bin parçadan oluşan Avrupa porselenlerinden seçilmiş örnekler, 25 Mayıs – 28 Ağustos 2005 tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilendi.

Avrupa porselenleri koleksiyonu; diplomatik hediye, satın alma ve muhallefat yoluyla oluşmuştur. Koleksiyonda yer alan parçalar, el becerisi ile üretilen nadir ve kıymetli sanat eseri özelliğine sahiptir. Osmanlı saraylarında daima ilgi gören porselen eşyalar, önceleri sultanların ve devletin ileri gelenlerinin sofralarını ve saraylarını süslemiştir.

Yüzyıllar boyunca Osmanlı Sarayı ve çevresi tarafından bir statü sembolü olarak görülen Çin porselenlerine gösterilen yoğun ilgi, Avrupa’da porselenin keşfedilip Osmanlı İmparatorluğu’na ithal edilmesine kadar büyük bir hızla devam etmiştir. Avrupa’da porselen ilk defa Almanya’da, 1710 yılında Johann Friedrich Böttger tarafından Meissen’de yapılmaya başlanmıştır. Osmanlılar’ın Avrupa porselenleri ile tanışması ise kısa bir süre sonra gerçekleşir. Osmanlı sultanlarının ve saray çevresinin, Avrupa porselenlerine ilgi duymasında Sultan III. Ahmed döneminden (1703–1730) itibaren başlayan ve giderek artan diplomatik ilişkilerin büyük payı olduğu kabul edilmektedir.

Sergide, Osmanlılar’ın sosyal yaşantısında önemli yeri olan porselen kahve fincanları ve servis takımları, kapaklı sahanlar, leğen-ibrik takımlarından oluşan Alman, Avusturya, Fransa porselenlerinden seçilmiş örnekler ve Çar I. Nicola’nın hediyesi olan bir Rus yemek takımı da bulunmaktadır.

Eserlerden

Seçmeler

Kapaklı kavanoz

Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl

26 Aralık 2023 - 23 Haziran 2024

Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl

Mağaza

Ücretsiz

Satın Al (Tükendi)
SSM Mağaza
Mağazaya Git
SSM Dostu Kart Avantajları

Sakıp Sabancı Müzesi üyelik programıyla yıl boyu ayrıcalıklı bir müze deneyimi yaşayın. Bir sene boyunca birbirinden farklı ayrıcalıklardan yararlanın, sevdiklerinize de hediye ederek onlara destek ve ilham kaynağı olun.

Kart Satın Al