18 Şubat 2021

Hattatların Piri Şeyh Hamdullah (1429-1520)

Ölümünün 500. Yılında Şeyh Hamdullah sergisi kapsamında gerçekleştirilecek çevrimiçi konuşmada, Osmanlı hat sanatının yaşayan en önemli isimlerinden ve usta bir hattat olmanın yanı sıra sayısız araştırma, kitap ve konferansı bulunan Prof. Uğur Derman, hat sanatında  Osmanlı ekolünün  kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah’ı (1429-1520) anlatacak.

“Hattatların pîri”, “Hattatların kutbu”, “Hattatların kıblesi” unvanlarıyla bilinen Şeyh Hamdullah, 15. yüzyıl boyunca verimli bir kültür ortamının yaşandığı şehzade sancağı Amasya’da yetişir. Şehzadeliğini uzun yıllar bu şehirde geçiren, âlimlerin ve sanatkârların hamisi Şehzade Bayezid’in çevresinde Şeyh Hamdullah da vardır. Daha Amasya’da iken tanınmaya başlayan Şeyh Hamdullah, bu yıllarda Fatih Sultan Mehmed’in (h. 1444-46, 1451-81) hususi kütüphanesi için bazı eserler istinsah etti. Kardeşi Cem Sultan ile yaşadağı taht mücadelesinin ardından 1481’de tahta çıkan II. Bayezid’in daveti üzerine ailesiyle birlikte İstanbul’a gitti. En güzel eserlerini sarayda görevlendirildikten sonra vermeye başladı. Bundan sonra eserlerinin ketebesinde “kâtibü’s-sultân Bâyezîd Han” unvanını kullandı. Sultan ve oğlu Korkut (ö. 1513) Şeyh Hamdullah’ın talebeleridir. Önemli bir kitap sanatları ve hat koleksiyonuna sahip olan Sakıp Sabancı Müzesi’nde, Şeyh Hamdullah ve yakın çevresine ait değerli eserler korunmaktadır.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi