Akış/Flux: Marina Abramović + MAI sergisi gecici olarak ziyarete kapalıdır. Önceden alınan ve henüz kullanılmayan “Tek Girişli”, Mart ve Nisan için “Aylık Çok Girişli” ve “Sergi Boyunca Çok Girişli” kategorilerindeki biletler, sergi yeniden ziyarete açıldıktan sonra kullanılabilecektir.

Kapalı kaldığımız süre içinde sosyal medya kanallarımız (Instagram, Facebook, Twitter, YouTube), web sitemiz, digitalSSM ve Google Arts & Culture platformları aracılığıyla yanınızdayız.

Marina Abramović + MAI, Akış / Flux sergisiyle 31 Ocak 2020'den itibaren Akbank'ın desteğiyle Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve eşlik eden sergiyle Akbank Sanat’ta.

Performans sanatının öncülerinden Marina Abramović’in Türkiye’deki ilk büyük ölçekli retrospektifini içeren sergi 26 Nisan 2020 tarihine kadar 12:00 - 20:00 arasında ziyaret edilebilecek. SSM ve Marina Abramović Institute (MAI) işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi, sanatçının performanslarının video ve fotoğraf dokümantasyonunun yanı sıra, açık çağrıya cevap veren ve projeye davet edilen sanatçılarla MAI ortaklığında geliştirilen canlı performanslar ve “Abramović Metodu”na adanan bir bölümden oluşacak. Akış / Flux sergisiyle bağlantılı olarak Akbank Sanat ise, performans sanatının tarihinden yola çıkarak bugününü şekillendiren mirasın keşfedilmesine olanak sağlamak amacıyla, Marina Abramović’in işlerinin tarihsel bir bağlam içinde ele alındığı belgesellerin gösteriminin yanı sıra performans alanından örneklerin sunulduğu bir video galeriye ev sahipliği yapacak.

SSM’de gerçekleştirilecek sergi üç bölüme ayrılıyor. İlk bölümde Marina Abramović’in yaklaşık elli senelik kariyeri boyunca ürettiği ikonik performanslar, özel koleksiyonlar ve kurumlardan ödünç alınan eser ve dökümantasyonlarla temsil ediliyor. Akış / Flux, 1970’lerden itibaren yaygınlık kazanan bir sanat biçimi olan; objesiz, geçici ve ana bağlı sosyal bir süreç olarak bugün çok disiplinli bir biçimde yapılan performans sanatının Türkiye’deki sanatseverler tarafından daha yakından tanınmasını ve tecrübe edilmesini amaçlıyor.

Serginin ikinci bölümünde, Ağustos 2019’da her tür performansla uğraşan sanatçılara yönelik yapılan açık çağrıya proje teklifleriyle cevap veren ve projeye davet edilen sanatçıların performansları üç aya yayılan farklı zamanlarda sunulacak. Müzenin ziyarete açık olduğu her gün, 12:00 - 20:00 saatleri arasında, günde aralıksız 8 saat olmak üzere, uzun süreli performanslar canlı olarak gerçekleştirilecek.

Akış / Flux, Abramović’in halka yönelik olarak gerçekleştirdiği egzersizler doğrultusunda, ziyaretçilerin bizzat katılımıyla farklı tecrübeler yaşayacağı “Abramović Metodu”na ayrılan bölümle son bulacak. Sanatçının seneler süren araştırmalar sonucunda geliştirdiği ve “başyapıtım” diye nitelendirdiği “Abramović Metodu”nun deneyimleneceği bölümde, ziyaretçiler merkezi bir rol oynayacak. Ziyaretçileri geniş çaplı, ortak katılımlı bir tecrübede bir araya getirerek kendileriyle ve birbirleriyle bağ kurmaya davet eden “Metot” hareket, hareketsizlik ve konsantrasyona odaklanan deneyimler yoluyla zaman ve mekân içerisinde bulunabilmek üzerine bir keşif çalışmasıdır.

Sergi bilgilendirme kitapçığı için tıklayınız.

Sayın ziyaretçilerimiz, sağlığınızı önemsiyoruz ve müzemizi gönül rahatlığıyla gezebilmeniz için temiz ve hijyenik bir ortam sağlamak amacıyla yoğun tedbirler alıyoruz.

• Müzemizin ortak alanları günlük detaylı temizliğin yanı sıra dezenfektan ile düzenli temizlenmektedir.
  • Kişisel sağlığınız için müzemizin giriş ve çıkışlarında, tuvaletlerde, mağazada ve MSA’nın Restoranı’nda  bulabileceğiniz dezenfektan sıvıları kullanmanızı öneririz.
  • Akış/Flux sergisi kapsamındaki Metot bölümünde yer alan kulaklıklar, eldiven ve yatak örtüleri tek kullanımlıktır.

Seçili Eserler

The Kitchen V, Carrying the Milk, 2009 (Mutfak V, Sütü Taşıma)
1 saat
Rhythm 0, 1974