Jak Şalom ile "12 Usta Yönetmen: Bir Sanat Olarak Sinema"

Perşembe akşamları, 18:30 - 20:30

Sakıp Sabancı Müzesi “Yetişkin Eğitimleri” programı, Jak Şalom ile "12 Usta Yönetmen: Bir Sanat Olarak Sinema” adlı eğitimle devam ediyor.

Türk Sinematek Derneği’nin ilk üyesi olan ve aynı zamanda Fransız Sinematek’inde de çalışan Jak Şalom tarafından verilecek eğitimde, filmleri sinema tarihinin dönüm noktaları olan ve farklı ülkelerin temsilcisi 12 yönetmen işlenecek. Bu isimlerin başyapıtları derslerde evrensellik ve yerellik, Doğu ve Batı, geleneksellik ve avangard gibi, beşeri bilimlerde de kilit konumda olan karşıtlıklar üzerinden analiz edilecek. Filmlerin orijinal dilinde, Türkçe altyazılı olarak seyredileceği programda sanat ve düşünce alanından diğer eserlerle karşılaştırmalara da yer verilecek.

Modül  1

10 / 17 / 24 / 31 Ocak

Yönetmenler: Sergei M. Eisenstein / John Ford / Akira Kurosawa / Satyajit Ray

Modül 2

7 / 14 / 21 / 28 Şubat

Yönetmenler: Luchino Visconti / Ken Loach / Luis Buñuel / Jean-Luc Godard

Modül 3

7 / 14 / 21 / 28 Mart

Yönetmenler: Rainer Werner Fassbinder / Theo Angelopoulos / Ingmar Bergman / Nuri Bilge Ceylan

Kayıt ücreti: Her modül 600 TL ( SSM Dostu Kart sahiplerine 540 TL )

Tarih Eğitim Adı Saat SSM Dostuyum SSM Dostu Değilim - Nasıl Olurum?

7, 14, 21, 28 Mart 2019

12 Usta Yönetmen: Bir Sanat Olarak Sinema - Modül 3

Kayıt Ol

Jak Şalom 1946’da İstanbul’da doğdu. 1965’te kurucu ekibinde yer aldığı Türk Sinematek Derneği’nde 1972’ye kadar Onat Kutlar’la beraber çalıştı. Bu tarihlerde Yeni Sinema ve Film dergilerinde sinema yazıları yayımlandı. 1972’de Fransız Sinematek’inde Henri Langlois’nın asistanı olarak Dünya Sinema Müzesi’nin kuruluşunda görev aldı. 1976 - 2012’de Paris Ulusal Doğu Dilleri Enstitüsü’nde (Inalco) Türkçe ve Osmanlıca alanlarında öğretim üyeliği yaptı. Aynı enstitüde Türk Dilleri ve Uygarlıkları Sorumlusu olarak çalıştı ve Avrasya Bölümü’nde Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. 1999 - 2012’de Lozan’da (İsviçre) Les Teintureries Tiyatro Okulu’nda Tiyatro Yapımları Yöneticiliği Bölümü’nde öğretim üyesi oldu. Sanat ve edebiyata katkılarından dolayı Fransız Hükümeti tarafından “Officier” nişanı verilen Şalom, Türkçe ve Fransızca alanlarında verdiği eserlerin yanı sıra 250’den fazla sahne prodüksiyonunda görev aldı, sinema ve Türkiye tarihi konulu uluslararası konferanslara katıldı. Halen Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak sinema dersleri vermekte, aynı zamanda Kadıköy Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen Sinematek/Sinema Evi projesinin yöneticiliğini yapmaktadır.