Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu ile  Osmanlı Resim Sanatı

8-9 Mayıs 2020
11:00 - 13:00

Sakıp Sabancı Müzesi “Yetişkin Eğitimi” programı kapsamındaki “Osmanlı Resim Sanatı” dersleri çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu’nun yönetiminde gerçekleştirilecek ve iki gün sürecek derslerde “modernleşen Osmanlı toplumunda resim üretimi” işleniyor.

Kayıt ücreti 200 TL

Osmanlı Resim Sanatı
8-9 Mayıs 2020, 11:00 ile 13:00 arası

2 gün, 200 TL (SSM Dostu Kart sahiplerine 180 TL.  SSM Dostu Kart sahiplerinin % 10 indirimden faydalanması için sepet aşamasında kupon kısmına üyelik numaralarını girmeleri gerekmektedir)

Satın Al

İçerik

Osmanlı minyatürlü yazmalarının tarihi, sarayın sanatçıları bir çatı altına toplamasıyla yakından ilgilidir. Osmanlı ressamları 15. yüzyıldan 17. yüzyılın ortalarına kadar temel olarak İran’ın iki boyutlu resim geleneğini sürdürmelerine rağmen, zaman zaman İtalyanların resimde perspektif bilgilerinden yararlandıkları resimli kitaplar da ürettiler. Söz konusu kitaplar için, sultanın ailesi ve çevrelerindeki seçkin kesimin portrelerinden sultanın marifetlerini anlatan hünernamelere; hanedanın meşruiyetini vurgulayan silsilenamelerden, 40 gün 40 gece süren sünnet törenlerine,  tıp kitaplarından falnamelere kadar pek çok resim üretildi. Minyatürün iki boyutu, saray hayatından, aşk hikâyelerine, padişah portrelerinden günlük hayata birçok değişik boyuta zarif bir yelpaze gibi açılırken, Osmanlı toplumunun hayatı cülûs törenleri, sünnetler, elçi kabulleri ve eğlencelerle günümüze kadar aktarıldı. 18. yüzyıl ise Osmanlı görsel kültürü için Batı kökenli natüralist resme kucak açma sürecidir. Bu dönemde resimler ilk defa kitap sayfalarından özgürleşerek duvarları süsledi ve kamunun nazarına açıldı. Klasik çinilerin, ince kalem işlerinin yerini hızla alan duvar resimleri saraylardan konaklara, yalılardan, camilere hemen her yerde kullanılmaya başladı. Duvar resimlerin konuları hayali manzaralar, kent portreleri, mimari tasvirler, buharlı gemiler, trenler gibi, dönüşen hayatın farklı unsurlarını yansıttılar. Diğer bir resim türü olan albüm resimlerinde çarşı ressamları günlük hayatı ve rengârenk Osmanlı kıyafetlerini sergilediler. Bu dönemin görsel belgelerinin günümüze ulaşmasındaki diğer önemli aktörler de, Pera’yı mesken tutan ve Osmanlı hayatının farklı hallerini betimleyen Avrupalı ressamlardır. Osmanlı sanatında resim duvarlardan çini yüzeylerine, tepsilerden kumaşlara kadar farklı yerlerde kullanıldı. Modernleşen Osmanlı toplumundaki resim üretimini anlatan seminerlerde yüzyıllar içinde değişen konular, farklı malzemelere aktarılan resim türleri, resim hamileri ve sanatçılar arasındaki ilişkiler ve tasvirlerin tarihsel bağlamda ikonografik açılımları gibi konular anlatılacaktır.

Prof. Dr. Tarkan Okçuoğlu

1968’de İstanbul’da doğdu. 1987’de Galatasaray Lisesi’nden mezunoldu. 1995’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Arkeoloji veSanat Tarihi Bölümünü bitirdikten sonra aynı bölümün Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi oldu. 2000’de “18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Duvar Resimlerinde Betimleme Anlayışı” adlı doktora tezini yazdı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin yanı sıra Galatasaray Lisesi, Galatasaray Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde sanat tarihi dersleri verdi.Çalışmalarında Osmanlı döneminde görsel kültür ve mimarlık alanlarında yoğunlaştı. 2017’de Hayalle Gerçek Arasında-Osmanlı Resminde İstanbul İmgesiadlı kitabı yayınlandı. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı başkanı olarak görev yapmaktadır.

* SSM Dostu Kart sahiplerine %10 indirimlidir.
* Katılımcı kapasitesi sınırlıdır.
* Kayıt ücreti, iki günü kapsamaktadır. Günlük kayıt seçeneği yoktur.
* Eğitime katılım linki, SSM Mağaza sayfasında kayıt aşamasında kullandığınız mail adresine ulaştırılacaktır. Eğitimlerimiz Zoom üzerinden yapılacaktır.
* Katılımcılara program sonunda katılım sertifikası verilmektedir.
* SSM, çevrimiçi etkinlikleri için katılımcıya yazılım/uygulama temin etmez. Eğitimin gerçekleşeceği uygulamaların doğru kullanımı konusunda sorumluluk katılımcıya aittir.
* İnternet bağlantısından doğabilecek aksaklıklar ve mağduriyetlerden SSM sorumlu değildir.
* Katılımcıların, çevrimiçi eğitimleri veya bu eğitimler sırasında kullanılan her türden görsel, işitsel, yazılı materyali kaydetme, kopyalama, çoğaltma ve üçüncü kişilerle paylaşma hakkı bulunmaz. Aksi davranışlarında yasal sorumluluk katılımcıya aittir.
* SSM tarafından programda değişiklik yapılmadığı sürece bilet iadesi yapılmaz.