Sergiler

Osman Hamdi Bey (1842-1910)

Kuran Okuyan Hoca

Tarihsiz

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Osman Hamdi Bey, hayatının son döneminde yaptığı pek çok resminde olduğu gibi, Kuran Okuyan Hoca’da da dini bir yapının içini betimlemiştir. Bursa Yeşil Cami iç mekânının görüldüğü eserde cam kandiller, Kuran mahfazası, yazı levhası gibi İslami objeler arasında, sarı entarisi ve sarığıyla rahlesinin başında oturan bir erkek figürü resmedilmiştir. Figür, caminin sol mahfilinde yer alır. Mahfili ayıran mermer korkuluğun hemen üzerinde biri Memluk işi ve pirinçten, ikisi Venedik işi ve camdan üç kandil asılıdır. Hocanın hemen arkasındaki sehpanın üzerine sedef, bağa ve ahşaptan yapılmış bir mahfaza yerleştirilmiştir. Sehpanın alt rafında ve yerde, dağınık halde bırakılmış kitaplar bulunmaktadır. Bu kitapların üçünün kenarında Osmanlıca yazılar seçilmektedir. Osman Hamdi Bey’in gizli imzalarını anımsatan bu yazılar bitmemiş olan tablonun yarım kalmış unsurlarındandır.

Osmanlı camilerinin, çini bezemeli iç mekânını yansıtan resim, mimaride yazı sanatının kullanımını da örneklemektedir. Duvarları kaplayan çinilerin arasındaki sülüs ve kûfî yazı kuşağı ve kuşağın üzerine asılmış yazı levha, İslam sanatının güzel yazı tipolojisini de belgelemektedir. Çini yazı kuşağının üzerinde asılmış levha, Osman Hamdi Bey’in diğer resimlerinde de görülen unsurlardandır ve bunlardan biri de Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmaktadır. Resimdeki levhada siyah mürekkeple “O rahmet sahibi ve bağışlayıcıdır” ve sarı mürekkeple “Allah’ın mağfiretine sığınıyorum” anlamına gelen Arapça ibareler iç içe geçerek yazılmıştır. Levhanın altında, caminin kendi çini bordüründe, “dağlar ve gökyüzü yarılsa idi” anlamına gelen bir kitabe yer almaktadır.

Detaylar

Koleksiyon
Resim ve Heykel Koleksiyonu
Başlık