Sergiler

Rafael veya Rafael ekolü

Şehzade III. Selim

1770 civarı

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Tabloda resmedilen şehzade figürü, Topkapı Sarayı Müzesi’nin koleksiyonlarında 17/117 envanter numarasıyla kayıtlı olan, Rafael imzalı bir diğer yağlıboya tablodaki şehzade portresini tekrarlamaktadır. Bu benzerlik Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonlarındaki tablonun ressamının da muhtemelen Rafael olabileceğini veya Rafael ekolünü takip ettiğini düşündürmektedir. Saray koleksiyonlarındaki tablonun arkasında, "Şevketlu muhabetlu efendimiz 12 yaşında iken yapılan tasvirleridir, ressam Refail" yazılıdır. Bu not, tablonun III. Selim’in şehzadeliği sırasında yapıldığını göstermektedir. Tablonun arkasında şehzadenin adı  yazılı değildir ancak şehzade III. Selim’i babası III. Mustafa ile birlikte betimleyen bir minyatürde şehzade aynı yaştadır ve eser yine Rafael'e atfedilmektedir.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin koleksiyonundaki yağlıboya tabloda da, şehzade benzer bir duruş halinde, benzer bir dekor içinde, loş bir ortamda, karşısından gelen ışığın altında resmedilmiştir. Mücevherli sorgucu, parmağındaki değerli taşlı yüzüğü ve kaftanına sıkıştırılmış mücevherli hançeri diğer resimlerle benzer iken, şehzadenin bu tablodaki kürklü üst giysisinin ve kumaş çarıklarının rengi diğer resimlerden farklılık göstermektedir. Sorgucundaki deniz kabuğu dikkat çekmektedir. Avrupa resimlerinde, benzer deniz kabuklarının kıyafetleri süslediği başka portreler de vardır.

Detaylar

Koleksiyon
Resim ve Heykel Koleksiyonu
Başlık