Sergiler

Kuran-ı Kerim

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Kuran nüshasının Fatiha suresi ile Bakara suresinin ilk dört ayeti serlevha tezhiplidir. Bu ilk ayet satırlarının çevreleyen yatay ve dikey bölmelere ve kenarları sivri dilimli enli pervaza hâkim olan renk altındır. Lacivert zeminli kartuşlar ve sarmal dallar üzerinde hatayi grubu pembe, beyaz, mavi çiçekler bezeme öğeleridir. Sayfa kenarını, âharlı kâğıt zemine vişne ve lacivert renkli hatayi grubu çiçekler ve dallar sıvama kaplar. Sure başları, hizb, secde gülleri tezhiplidir. Aşr yerleri altınla yazılarak belirlenmiştir. Miklepli cildin dış kapakları koyu kestane rengi deriden, gömme yaldız salbekli şemselidir. İç kapaklar ve yan kâğıdı yeşil ve krem zerefşanlı kâğıttır. Cilt 20. yüzyılda onarılmış, özgün salbekli şemsesi yerine konmuştur.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık