Sergiler

Levha

1371 / 1951

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Hamid Aytaç, beş satır celi sülüs ile Fatiha suresini yazmıştır. Levhanın satır araları tezhiplidir (beyne’s-sütur). Son satırın sağındaki koltuğun içine “Hâmidü’l-Âmidî tarafından 1371’de yazılmıştır. Allah günahlarını affetsin” anlamındaki Nemekahu Hâmid el-Âmidî ğufira zunûbuhu 1371 ketebe kaydını düşmüştür. Levhanın ilk ve son satırlarının iki yanında oluşan koltuklar tezhiplenmiş, ilk satırdaki besmele okunun üzeri halkârla süslenmiştir. Surenin sonuna yerleştirilmiş irice bir altın durak görülür. Levhanın mavi zemin üzerine zencerekli iç pervazını çevreleyen dış pervaz halkâr bezelidir. Ketebe kaydını taşıyan koltuğun sağında “Rikkat’a hatıra” yazısı okunur. Rikkat Kunt, Hamid Aytaç’ın kendisine hatıra olarak verdiği bu yazıyı bizzat tezhiplemiş olmalıdır.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık