Sergiler

Zer-endûd levha

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Müsenna levhalarda, tam ortadan geçen hayali bir dikey çizginin ayırdığı sol taraf, sağ tarafın yansımasıdır. Ayna etkisi yaratan bu levhalarda hattatlar genellikle sağ tarafa istifli kompozisyonu yerleştirir ve sol tarafa da bu kompozisyonun yansımasını resmederler. Altunbezer’in yazdığı kalıptan zer-endûd hazırlanmış olan bu müsenna levhada, Kuran’da birkaç surede geçen ve huve bi kulli şey’in alîm (O, her şeyi hakkıyla bilendir) ayeti yazılıdır (Nisa: 32, Nur: 64, Hucurat: 16, Ankebut: 62). Hattat, istifin üzerinde oluşan boşluğa besmele, altında oluşan boşluğa ise ketebe kaydını (Ketebehu Hakkî) gene aynalı yazmıştır. Kompozisyonun içine yerleştirildiği madalyonun çevresini dolanan şeridin içi sarmal rumili dallarla, dışı ise rumili ve çiçekli kıvrımlarla tezhiplidir. Levhanın tezhipleri de hattatın elinden çıkmış olmalıdır.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık