Sergiler

Amme Cüzü

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

Mehmed Şefik tarafından istinsah edilen Amme Cüzü, y. 1b’de unvan tezhibiyle başlar. Tezhip ve sure başları gül ve benzeri pembe, sarı, mor tonlarında boyalı çiçekler, mor, gri tonlarında boyalı uzun kıvrılan yapraklarla bezelidir. Sure başları beyaz sülüsle altın zemine yazılmış, duraklar zengince tezhiplenmiştir. Cüzün sonuna Fatiha suresi de eklenmiştir. Sayfa kenarları sıvama halkâridir. Tezhibin ve halkârilerin SSM’deki Elif Ba kitabının tezhipleriyle (kat. no. 22) aynı üslup özelliğine sahip olması her iki eserin müzehhibinin aynı kişi olduğunu düşündürür. Miklepli, dış kapakları vişne çürüğü deri cildin üzeri şükûfe üslubunda bezemelidir. Cildin üzerinde etrafında yaprakların sıralandığı minik bir şemse, onun etrafında ise iri çiçekli dallar ve dar uzun hançeri yapraklar vardır. Enli pervaz yaprak ve iri çiçek dizisinden oluşur. Aletle yekşah tekniğinde yapılan süslemeler yeşil, sarı altın ve gümüşle boyalıdır. Cilt süslemeleri de muhtemelen müzehhibin tasarımıdır.

Detaylar

Koleksiyon
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu
Başlık