Sergiler

Sultan IV. Mehmed ile Kral Jan Kazimierz’in At Üstünde Portreleri

1667 (?)

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, İstanbul, Türkiye)

İki hükümdar, IV. Mehmed (h. 1648 -1687) ile Lehistan Kralı Jan Kazimierz Vasa (h. 1648-1668) arka plandaki hayali bir manzaranın önünde at sırtında yüzleri birbirlerine dönük vaziyette resmedilmiştir. Padişah soldadır; resminin altında hilalli bir arma ve MAHOMETUS QUARTUS IMPERATOR TURCARIUM yazısı vardır. Kral sağdadır, resminin altında Polonya, Litvanya ve Vasa hanedanının amblemlerini taşıyan bir arma ve IOANNES CASIMIRVS DEI GRACIA REX POLONIÆ AC SVECIÆ &c yazısı yer alır.

Polonya ile Rusya arasında, 1654’ten beri devam eden savaşın 30 Ocak 1667’de Andruszow’da imzalanan barış antlaşmasıyla sonuçlanması, bu durumun Osmanlı karşıtı bir ittifakın başlangıcı olması ihtimalinden korkan Osmanlıları tedirgin etmişti. Lehistan-Litvanya Birliği, bu korkuları yatıştırmak için, kraliyet şansölye yardımcısı ve Livonya voyvodası Hieronim Radziejowski’yi diplomatik bir misyonla İstanbul’a gönderdi. Elçi Edirne’ye ulaştı, ama padişahın huzuruna çıkma fırsatı bulamadan Ağustos’ta vefat etti.

Lehistan kralı, Franciszek Kazimierz Wysocki’nin misyonu sürdürmesini emretti ve Wysocki Leh ve Osmanlı hükümdarlarının, Sultan İbrahim ile Kral IV. Władysław arasında 1640’ta kurulan ittifakı yenilediği 21 Temmuz tarihli bir belge elde etmeyi başardı. Elimizdeki bu gravür muhtemelen bu diplomatik başarının anısına yapılmıştı (iki hükümdar aslında hiç karşılaşmamıştır)

Detaylar

Koleksiyon
Gelen Sergiler