6 Kasım 2013

Prof. Dr. Ali Akay ile Anish Kapoor Heykellerinde Sonsuz Kıvrımlar

Anish Kapoor eserleri bir çok bakımdan yorumlanabilmekte: Bazen onun yerel olana yaptığı vurgu, bazen boşluğu gösterdiği , bazen Hint asıllı olup da Londra’da yaşayan  post-kolonyal bir sanatçı olduğu, bazen Homi Bhaba’nın söylediği gibi onun ‘üçüncü mekana’ ait bir sanatçı olduğu ileri sürülmekte.

Bir başka açıdan baktığımız zaman, onun soyut olarak adlandırdığı heykellerin formlarının bazen de figüratif yansımalı göndermeleri olduğunu da düşünmek yanlış olmayacak. Örneğin, Sakıp Sabancı Müzesi’nin teras bölümünde içbükey ayna gibi duran heykele yakından baktığımızda, heykelin iç yüzeyi bütün  değişken  gökyüzünü kendi içine çektiğinde, bütün kırılmaları, hava durumunun görsel kıvrımlarını ve her türlü soyut veya figüratif şekillenmeleri görmekteyiz.  Anish Kapoor’un bu içbükey heykele yansıyan bulutları hakkında oldukça farklı sanat tarihsel yorumları düşünmemiz mümkün hale gelmektedir.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi