9 Şubat 2019

Avangard Eserlerden Performanslar - 1

9 Şubat 2019, Cumartesi 17.00
Katılım müze biletiyle ücretsizdir.

GÜNEŞİN ZAPTI
Taldans
Yazan: Aleksei Kruchenykh, Velimir Khlebnikov
Konsept, Koreografi ve Performans: Mustafa Kaplan, Filiz Sızanlı
Ses Tasarımı: Sinan Kestelli
Işık Tasarımı: Turan Tayar / Utku Kara
Kostüm: Petra
Ortak Yapımcılar: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Taldans
Teşekkürler: Norgunk Yayınevi, SALT Araştırma, KeKeÇa (Timuçin Gürer, Tugay Başar), Esra Karadağ, Sima Can Kaplan, MSGSÜ Çağdaş Dans Anasanat Dalı, ÇATI (Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği)
40’

Taldans ikilisi, ilk Rus Fütürist operası olan "Güneşe Karşı Zafer" adlı eseri, "Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi kapsamında müzede yeniden yorumluyor. Son dönemdeki işlerinde metin, beden ve ritim arasındaki ilişkiye yoğunlaşan Taldans, sergi mekânında gerçekleştirecekleri Güneşin Zaptı adlı performanslarında 1913 tarihli operayı yine bu bağlamda değerlendiriyor. İkili, Rus Avangardı’nda tüm sanat dallarının bireşimini ortaya çıkarmaya yönelik topyekûn sanat anlayışının en bilinen örneklerinden olan eseri doğrudan yorumlamak yerine dilde ve bedende akışkan bir kurgunun peşine düşüyor.

Taldans kurucuları Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı, 15 yıllık ortak çalışmalarının ardından, ikili olarak sahneye çıktıkları projede, metnin sessel ve imgesel içeriğine sızmayı deniyorlar. Kendi beden dillerini yeniden bir örgü içinde kurgulamanın yollarını araştırıyorlar. Ekip, Güneşin Zaptı’ndaki Fütürist tavrı, sessel malzemenin öne çıktığı koreografik bir yazılımla inceliyor, sesin hareketini inceleyerek, yepyeni bir imla kılavuzu oluşturuyor. Dil ve anlam üzerinden yürütülen matematiksel ve mimari hesaplar yapıyorlar. Söyleyişle müzik arasındaki mesafeyi tartıyor, çeşitli ritimler ve Türk usulleri ile sessel malzemeyi türlü varyasyonlara açmayı deniyorlar. Anlamı oluşturan dizileri bozup yeniden diziyor, geleneksel dili kışkırtarak geleceğin dilini öngörmeyi deniyorlar.

Güneşe Karşı Zafer
Librettosu Fütürist şairler Aleksei Kruchenykh ve Velimir Khlebnikov tarafından yazılan, müziğini Mikhail Matyushin'in bestelediği opera Güneşe Karşı Zafer, ilk kez 3 ve 5 Aralık 1913’te St. Petersburg’daki Luna Park Tiyatrosu’nda sahnelendi. Dekor ve kostüm tasarımı Kazimir Malevich tarafından yapılan eser, sahnelendiği senenin en önemli tiyatro ve müzik olaylarından biri oldu. Operanın hikâyesi, Fütüristlerin, yerçekimi ve güneş ışığı gibi doğal unsurlara hükmedilebileceği inancının yansımalarını barındırır. Eserde “güçlü” insanların güneşi uysallaştırarak gökten indirmeleri ve dünyaya yeni bir ışık kaynağı sağlamaları anlatılır. "Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” Sergisi'nde Stas Namin Tiyatrosu'nun Güneşe Karşı Zafer eserine farklı bir yorumu da video kaydıyla yer alıyor.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi