6 Nisan 2019

Rus Avangardlarını Gün Boyu Uğurluyoruz

“Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi, 6 Nisan 2019’da gerçekleştirilecek son etkinliğinde Rus Avangardı’ndan ilham alan zengin bir programa ev sahipliği yapıyor.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Sabancı Holding’in katkılarıyla açılan ve kapanışı 7 Nisan 2019’a kadar uzatılan “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi, son hafta sonunda meditatif yoga, küratörle sergi turu, konferans ve konser etkinliklerinin yer aldığı özel bir kapanış programına ev sahipliği yapıyor.

Rus Avangardı eserlerinin Türkiye’de gerçekleştirilmiş en kapsamlı sergisi olan ve açıldığı 18 Ekim 2018’den bu yana izleyicinin büyük ilgisini çeken sergi, Rus Avangardı’nın sanatı hayatın her alanına yaymak amacından esinlenerek hazırlanan zengin bir programla ziyaretçilere veda ediyor.

Etkinlik serisi, 6 Nisan 2019 Cumartesi sabahı saat 09:00’da Cihangir Yoga eğitmenleri eşliğinde yapılacak yoga seansıyla açılıyor. Sergi salonlarından, tavanı yıldızlarla süslü Kozmizm bölümünde gerçekleştirilecek etkinlik, ressam ve müzisyen Mikhail Matiushin’in öncüsü olduğu avangard akım Organik Kültür Okulu sanatçılarının, eserlerini yaratırken duyularını zenginleştirmek amacıyla uyguladıkları meditatif yöntemlerden ilhamla, yoga pratiğini ritimle birleştirecek.

Saat 10:30’da, serginin küratörlüğünü üstlenen ve eserlerin büyük bir kısmının ödünç alındığı MOMus– Modern Sanat Müzesi – Costakis Koleksiyonu Müdürü Dr. Maria Tsantsanoglou’nun sergi turu gerçekleştirilecek.

Küratörlü sergi turunun ardından 14:00’te Tsantsanoglou, MOMus Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Andreas Takis’le beraber bir konferans verecek. Tsantsanoglou’nun, 1917 Ekim Devrimi sonrası dönemde Rus Avangardı’nda sanat eğitimindeki yeni yaklaşımları aktaracağı konferansta, Takis de Fütürizm akımı üzerinden sanat ve siyaset ilişkisini konu alacağı bir konuşma gerçekleştirecek.

Günün son etkinliğinde ise yeni nesil Yunan müzisyenlerinin önce çıkan temsilcilerinden Yorgos Kandylidis (keman), Christos Grimpos (çello) ve Nikos Zafranast (piyano) tarafından kurulan Transcription Ensemble topluluğu, özel bir konser verecek. 16:30’da başlayacak konserde Rus besteciler Aleksandr Scriabin, Paul Juon, Sergey Prokofiev ve Dmitry Shostakovich’in 20. yüzyılın ilk yarısında bestelenmiş ya da transkripsiyonu yapılmış eserleri yorumlanacak. Çoğunluğu avangard eserlerden oluşan seçki, dönemin müzik anlayışının deneysel unsurlarını dinleyicilere sunacak ve sanatı hayatın her alanına yaymayı hedefleyen Rus avangard sanatçı ve okullarının zengin üretiminin müzikteki yansımalarına bir pencere açacak.

Program:

09:00 – 10:00: Cihangir Yoga eğitmenleri eşliğinde meditatif yoga

10.30 – 11:30: Küratör Dr. Maria Tsantsanoglou rehberliğinde sergi turu

14:00 – 15:30: Konferans Dr. Maria Tsantsanoglou – “Devrim Sonrası Rusya’da (1917-1927) Sanat Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar”

Prof. Andreas Takis - “Fütürizmin Halleri: Estetize Edilen Siyasetten, Sanatı Siyasileştirmeye”

16:30 – 18:00: Konser - Transcription Ensemble (Rus bestecilerin, 20. yüzyılın ilk yarısından eserleri)

*“Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi ve etkinlikler 6 ve 7 Nisan’da ücretsizdir.

** Küratörlü sergi turu İngilizce gerçekleştirilecektir.

***Konferansın dili İngilizcedir. İngilizceden Türkçeye simültane tercüme yapılacaktır.

Diğer Etkinlikler

Ertuğrul Salıcı: "Melek’in Unutmadıkları, Melek’i Hatırlayanlar: Bir Madalyonun Öyküsü"

30 Nisan 2024