20 Mart 2019

1909-1929 “Ballet Russes” Tarihine Bakış

Sakıp Sabancı Müzesi’nde devam eden “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek” sergisi, sanatı hayatın her alanına yaymayı hedefleyen Rus Avangard sanatçı ve okullarının zengin üretkenliklerine ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Sergi kapsamında bu ay, çalışmalarıyla Türkiye’de çağdaş sanatın temellerini atan isimlerden eğitmen, koreograf ve yönetmen Şebnem Selışık Aksan, Ballet Russes konulu bir konferans gerçekleştirecek.

Rus eleştirmen ve yönetmen Sergei Diaghilev tarafından 1909’da Paris’te kurulan Ballet Russes, Rus Avangardı’nın da paylaştığı topyekûn sanat anlayışı doğrultusunda, bütün sanatları içeren bir tiyatro olayı yaratmak amacıyla hayata geçirildi. Paris’te turnede oldukları sırada 1. Dünya Savaşı’nın başlamasından dolayı ülkelerine dönemeyen ve bu şehirde kalan topluluk, zamanla Avrupalı sanatçılarla da işbirliği yapmaya başladı; Pablo Picasso, Georges Rouault, Henri Matisse ve André Derain gibi sanatçılar Ballet Russes gösterileri için çalıştılar. Bütün kural ve kuramların dışında gelişen yapısıyla 20. yüzyıl sanat tarihinde belirleyici bir öneme sahip olan Ballets Russes’ün faaliyetleri, Diaghilev’in 1929’daki ölümüyle beraber son buldu.

Topluluğun ilk yıllarından dört eserinin izleneceği konferansta, Ballet Russes’ün kurucusu Diaghilev’in hikâyesi ve sanat tarihinde çığır açan bu oluşumu mümkün kılan öngörüsü konu edilecek.

Diğer Etkinlikler

Müzede An’da: Sanat Terapi Atölyesi