digitalSSM Açık Erişim

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin, 10. yıl projeleri kapsamında başlattığı en önemli çalışmalardan biri olan digitalSSM, Türkiye’de bir müzeye ait tüm koleksiyon ve arşivlerin dijital ortama aktarıldığı öncü bir proje olma özelliğini taşıyor.

digitalSSM Açık Erişim

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin, 10. yıl projeleri kapsamında başlattığı en önemli çalışmalardan biri olan digitalSSM, 2013 sonbaharında kullanıma açıldı. SSM'nin, Sabancı Üniversitesi'yle birlikte gerçekleştirdiği proje, Türkiye'de bir müzeye ait tüm koleksiyon ve arşivlerin dijital ortama aktarıldığı öncü bir proje olma özelliğini taşıyor. Proje kapsamında, Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Abidin Dino Arşivi ve Emirgan Arşivi'ne ait tüm bilgiler, 77.000'den fazla yüksek çözünürlüklü görsel eşliğinde, digitalSSM web sitesinde yer alıyor.

Tarama ve arşivleme işlemi uluslararası standartlara göre yapılan, Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan proje için Yale Üniversitesi ve Purdue Üniversitesi gibi dünyanın saygın üniversiteleri ve kurumları tarafından da tercih edilen 'CONTENTdm' yazılımı kullanıldı. Dünyanın her yerinden SSM koleksiyon ve arşivlerine erişimi mümkün kılacak projenin yazılımı, araştırma yapmayı kolaylaştırıcı, gelişmiş bir anahtar kelime ile arama sistemini de içeriyor. digitalSSM projesinin, yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler, araştırmacılar, müzeciler, Türk ve İslam sanatına ilgi duyanlar, koleksiyonerler ve sanat tarihi öğrencilerinin faydalanabileceği önemli bir kaynak olarak, Türkiye'nin kültürel mirasına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

digitalSSM API

https://github.com/digitalSSM-Research

Bize Ulaşın

digitalSSM web sitesi hakkında yorumlarınız için lütfen digitalssm@sabanciuniv.edu adresine e-posta gönderin.

Web Sitesi’ne git