Yeni Sergi: Geçmişten Günümüze Yelpaze

30 Mayıs 2013
Yeni Sergi: Geçmişten Günümüze Yelpaze
SSM’de “Geçmişten Günümüze Yelpaze” sergisi açıldı.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde, “Geçmişten Günümüze Yelpaze” sergisi 30 Mayıs’ta açıldı. Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Artam’ın tarihleri 1720 ile 1900 yılları arasında değişen, günümüzde ender bulunan yaklaşık 120 yelpazeden oluşan özel koleksiyonunun yanı sıra giyim tarihinin en ilginç aksesuarlarından biri olarak yelpazenin önemini yansıtan yağlıboya tablolar sanatseverlerin ilgisine sunuluyor. Dönemin opera kültürünü yansıtan, opera dürbünleri de altın, porselen ve mine işçiliğinin zarif örnekleri olarak sergideki yerini alıyor. Yelpazenin tarih boyunca modada, seremonilerde ve hatta savaşlardaki önemini gözler önüne seren sergi, 25 Ağustos’a kadar devam ediyor.

Sergiyle ilgili bilgi veren SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Kültür tarihinin en önemli alanlarından biri olan giyimin en ilginç aksesuarlarından yelpaze, Antik Çağ’dan 20. yüzyıla uzanan dönemde modanın önemli bir ayrıntısını oluşturmuş; bir giyim aksesuarı olmanın ötesinde Avrupa resim sanatında, özellikle de portre resminde rol oynamıştır.

Sergilediğimiz bu değerli koleksiyon ve hazırlanan sergi kataloğu ile umarız ki bundan böyle yeni meraklıların oluşmasına yol açarız. Uzun yıllardan beri sanat eserleri ile bir arada yaşayan, geçmiş yüzyılların pek çok önemli koleksiyon parçalarının yeni sahipleri ile aralarında köprü olmak misyonunu üstlenen Nurcan Artam’ın büyük bir zevk ve bilgi ile topladığı yelpaze koleksiyonunu ilk kez Müzemizde sergilemekten memnuniyet duymaktayız.”

Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nurcan Artam, yelpaze sergisi ile ilgili görüşlerini dile getirerek, “1981 yılından bu yana antika ve sanat sektöründe profesyonel olarak çalışmanın yanı sıra kişisel koleksiyonlarımın bir grubunu oluşturan ‘antika yelpazeleri’ bir kitapta toplayarak, gelecek nesillere taşımanın gururunu ve Atlı Köşk’te “Geçmişten Günümüze Yelpaze” sergisini açmanın büyük mutluluğunu yaşıyorum.” dedi.

Bülten