Sergi: Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi

18 Şubat 2008
“Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi” Sergisi SSM'de Açıldı.

Türk Telekom’un katkılarıyla gerçekleştirilen Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının Üç Başkenti: İstanbul, İsfahan, Delhi başlıklı sergi, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) başladı. Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Koleksiyonu’ndan Osmanlı, İran-Safevi ve Hint-Baburi sanatının örneklerini içeren 218 eserin yer aldığı sergi, Paris Uygulamalı El Sanatları Müzesi’nin yanı sıra Fransa Büyükelçiliği ve İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

SSM’de 19 Şubat - 1 Haziran 2008 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek serginin açılışı dolayısıyla, 18 Şubat Pazartesi günü SSM’de bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıya, Louvre Müzesi Başkan Yardımcısı Hervé Barbaret, SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile serginin sponsoru Türk Telekom’un Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Paul Doany katıldı.

Nazan Ölçer, konuşmasında, “Sergide, bugüne kadar Louvre Müzesi’nin dışında sergilenmeyen, Osmanlı, Safevi ve Baburi imparatorluklarının en görkemli sanat eserleri, 4 ay boyunca ziyaretçilerini bekleyecek. Bu eserlerin aynı sergide görülebilmesi ise İslam sanatının farklı coğrafyalardaki gelişimini, ortak payda ve farklılıklarını izleyebilmek açısından benzersiz bir fırsat sunacak.” dedi. Hervé Barbaret de “2000 yılında, Sakıp Sabancı koleksiyonundan hat ve levhaların Louvre’da sergilenmesiyle iki müze arasında başlayan ilişkiler, Paris’te imzaladığımız anlaşmayla farklı bir boyut kazandı. Anlaşma kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu ilk sergi, iki büyük kültür kurumu arasındaki güçlü işbirliğinin ilk adımını oluşturuyor.” şeklinde konuştu. Paul Doany ise “Türk Telekom olarak eğitim, spor ve inovasyonun yanı sıra, kültür ve sanat alanındaki sosyal sorumluluk projelerimize çok büyük önem ve değer veriyoruz. Louvre Müzesi’ndeki eşsiz eserlerin ilk defa Türkiye’ye getirildiği bu önemli projeye destek olma firsatını bize tanıdığı için Sakıp Sabancı Müzesi’ne teşekkür ederiz.  Türkiye sergi tarihinde bir ilk olan ve Türk halkını 3 imparatorluğun büyüleyici İslam eserleri ile tanıştıran bu projenin bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Sabancı Üniversitesi ile Louvre Müzesi arasında, 20 Mart 2007 tarihinde imzalanan

5 yıllık kültürel ve bilimsel işbirliği anlaşması kapsamında; SSM bünyesinde açılacak “Müze Eğitim Atölyesi” ile Louvre Müzesi arasında, bilimsel, mesleki ve eğitsel alanlardaki birikimlerin, 2008 yılından itibaren düzenli olarak paylaşılması planlanıyor.

Louvre Müzesi İslam Eserleri Koleksiyonu

2003 yılında kurulan İslam Sanatları Bölümü’nde, üç kıtadan 1300 yıllık eserler bulunuyor. 20.000 eserden oluşan zengin koleksiyon, İslam dininin hakim olduğu topraklardaki yaratıcılığı ve kültürel çeşitliliği yansıtıyor. Büyük emeklerle oluşturulan “İslam Eserleri Koleksiyonu”nun görkemli eserleri, müzeye eklenecek yeni galerilerdeki hazırlıkların devam etmesinden istifade edilerek, ilk defa müze dışında sergileniyor. Louvre Müzesi’nin Visconti Meydanı’na bakan İslam Sanatları Bölümü’nün, yeni galerilerinde 2010 yılında ziyarete açılması planlanıyor.

Bülten