Sergi: İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí

17 Eylül 2008
Sergi: İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí
Dalí ve Sürrealizmin Seçkin Eserleri Akbank Sponsorluğunda İstanbul’da, SSM’de…

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 60. yılını kutlayan Akbank’ın sponsorluğunda ve Gala-Salvador Dalí Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalí başlıklı sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Salvador Dalí’yi,     20 Eylül 2008 - 20 Ocak 2009 tarihleri arasında İstanbul’da ağırlayacak sergide, sanatçının yağlıboya tabloları, çizimleri ve grafiklerinden oluşan eserlerin yanı sıra, el yazmaları, fotoğraflar ve çeşitli dokümanlar yer alıyor. Etkinlik, aynı zamanda Gala-Salvador Dalí Vakfı koleksiyonuna ait eserlerle, vakıf dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğini taşıyor.

Serginin açılışı dolayısıyla, 17 Eylül Çarşamba günü SSM’de düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, “Sürrealizm gibi sıradan bir ziyaretçinin anlamakta zorluk çekeceği bir sanat akımını, bir de onun ele avuca sığmayan temsilcisini getirmenin zorluğunu elbette biliyorduk. Bu yüzden serginin bir retrospektif olmasında ısrar ettik. Klasik resim eğitimi almış, ondan yola çıkarak kendi yolunu çizmiş Dalí’nin 33 resim, 113 çizim, 111 gravür ve 12 litografisinden oluşan koleksiyonu, dört ay boyunca SSM’de ziyaretçilerini ağırlayacak. Koleksiyon,  mektuplar, notlar ve fotoğraflarla 385 parçaya ulaşacak. Sergi süresince bilinçaltı duygulardan yola çıkıp insanları Dalí’nin dünyasına sokmaya çalışacak ve böylece resimlerin yorumunu yapacağız.” dedi.

Serginin sponsoru Akbank’ın Genel Müdürü Zafer Kurtul, toplantıda yaptığı konuşmada “Akbank olarak 60’ıncı kuruluş yıldönümümüzü Dali Sergisi gibi büyük bir sanat olayıyla kutluyoruz. Bu sergi bizler için olduğu kadar ülkemiz açısından da büyük bir öneme sahip. Çünkü sergi, Dalí’nin İspanya toprakları dışında gerçekleştirilen en büyük sergisi olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin yenilikçi gücü olarak yerel ve evrensel kültür mirasını korumanın, yeni kuşaklarla paylaşmanın; sanatı, yaratıcılığı ve inovasyonu temel alan organizasyonları desteklemenin ve sanatçının yanında olmanın en büyük sosyal sorumluluk olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Gelecek nesillere yenilikçi ve analitik düşünce yapısını aşılayacak organizasyonlara destek sağlıyoruz. Gerçekliği yeniden tanımlayabilme cesaretini gösterebilmiş bir dehayı Türk sanatseverlerle buluşturma fikri de, yaratıcılığa ve değişim cesaretine olan inancımızdan kaynaklanıyor. Dünya sanat tarihinin en yenilikçi isimlerinden biri olan Salvador Dalí’nin büyüleyici dünyasını halkımızla bir araya getirmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Toplantıda yer alan Gala-Salvador Dalí Vakfı Müdürü Joan Manuel Sevillano Campalans, “Dünyada SSM gibi, bu düzeyde altyapıya ve profesyonel kadroya sahip çok az sayıda müze bulunuyor. Sanat camiası tarafından ilgiyle karşılanan birçok sergiyi ilk kez Türkiye’ye getiren SSM, bu konuda da liderliği elinde bulunduruyor. Çağının öncüsü ve pek çok şeyi ilk kez gerçekleştiren bir sanatçı olan Salvador Dali’yi Türk sanatseverlere en doğru tanıtacak kurumun SSM olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Serginin Küratörü Montse Aguer Teixidor ise “İspanya’daki önemli sanat müzelerinden gelen ve belki de son kez ülke dışına çıkacak eserlerden oluşan sergi, Gala-Salvador Dalí Vakfı dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğini taşıyor. SSM aracılığıyla, eşsiz, yenilikçi, yetenekli ve farklı bir sanatçı olan Salvador Dali’yi ilk kez İstanbullularla buluşturmaktan mutluyuz.” şeklinde konuştu.

Picasso ve Rodin’in ardından, batı sanatının bir diğer büyük ismi Salvador Dalí’nin eserlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanan SSM, sergi kapsamında düzenlenecek konferanslar, galeri sohbetleri, film gösterimleri, çocuk eğitim programları gibi etkinliklerle, Dalí’yi Türk halkına tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Bu çalışmaların yanı sıra Akbank Sanat’ta, Akbank Yeni Kuşak Tiyatrosu tarafından Dalí Sergisi için özel olarak hazırlanan “Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyor” oyunu; Aralık ayında ise Akbank Kısa Film Festivali kapsamında “Dali ve Film” başlığı altında özel film gösterimleri yapılacak.

Bülten