Sergi: Habersiz Buluşma

07 Eylül 2007
Sergi: Habersiz Buluşma
SSM’den Uluslararası İstanbul Bienali’ne 20. Yıl Armağanı:

Habersiz Buluşma / Blind Date İstanbul sergisi açıldı.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) hat koleksiyonu ile Deutsche Bank’ın çağdaş sanat koleksiyonuna yeni katılan eserleri buluşturan Habersiz Buluşma / Blind Date İstanbul başlıklı sergi, 8 Eylül – 1 Kasım 2007 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. “Sıra dışı karşılaşmalar ve beklenmedik ilişkiler” temasının işlendiği sergi, 10. Uluslararası İstanbul Bienali’yle aynı tarihlerde gerçekleştirilecek. Sergi, 50’nin üzerinde karşılaşmayla farklı kuşakları, okulları, anlayışları ve tarzları bir araya getiriyor.

Sergi; sınırların gitgide belirsizleştiği, İstanbul’un doğu ile batı arasında bir köprü oluşturmaya her zamankinden daha hazır olduğu günümüzde, “evrensel bir lisan olarak soyutluk” konseptiyle, çağdaş sanatla Osmanlı hat sanatını birbirine bağlamayı amaçlıyor. Çırçırlı Ali ile Adolf Hölzel, Beatriz Milhazes ile Çömez Mustafa Vasıf, Abdurrahman Efendi ile Ernst Wilhelm Nay, Hafız Osman ile Bruce Nauman, Abdülkadir Şükri ve Asta Gröting’in sergideki karşılaşmaları, buna örnek teşkil ediyor.

Her iki kurum için de önemli bir işbirliği olan sergi, dünyada bir bankanın sahip olduğu en geniş kapsamlı sanat koleksiyonuna yeni ufuklar açıyor. Deutsche Bank Sanat Bölümü Başkanı Dr. Ariane Grigoteit, Habersiz Buluşma’yı bugüne kadar Deutsche Bank koleksiyonunun katıldığı en sıra dışı sergilerden biri olarak tanımlıyor. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ise dünyanın önde gelen koleksiyonlarıyla yapılan işbirliği açısından “başarılı bir adım daha” diye nitelendirdiği sergiyi, SSM için bir dönüm noktası olarak görüyor.

Topkapı Sarayı ile Türk ve İslam Eserleri Müzesi koleksiyonlarına ait ve bugüne kadar hiç sergilenmemiş yazı kuşakları da, ünlü sanatçıların Deutsche Bank koleksiyonundaki heykellerinin bulunduğu serginin en çarpıcı eserleri arasında yer alıyor. Sergiyle aynı adı taşıyan katalog, seçme eserlerin fotoğraflarını, makaleleri ve sanatçıların özgeçmişlerini içeriyor.

Bülten