Sergi: Çağrışımları, Yolculukları ve Atmosferiyle İstanbul

15 Haziran 2007
Sergi: Çağrışımları, Yolculukları ve Atmosferiyle İstanbul
“Sakıp Sabancı Müzesi’nden Tablolar” Lizbon’daki Gulbenkian Müzesi’nde Sergileniyor

Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) daimi koleksiyonuna ait 38 tablo, 14 Haziran - 26 Ağustos tarihleri arasında, Lizbon’daki Gulbenkian Vakfı Müzesi’nde sergileniyor. “Çağrışımları, Yolculukları ve Atmosferiyle İstanbul, Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonundan Tablolar” başlıklı sergide, Türk resminin batı dünyasında az bilinen 1850-1950 dönemine ait eserler yer alıyor. Sabancı Holding’in iletişim sponsorluğunda Avrupalı sanatseverlerle buluşacak sergide, 19. yüzyılda batı resmiyle yeni tanışan Türk sanatçıların yanı sıra, Osmanlı sarayı için eser vermiş bazı yabancı ressamların yapıtları da yer alıyor.

50. yıl kutlama etkinliklerinin açılışını Türkiye’de gerçekleştirdiği bir sergiyle yapan Gulbenkian Vakfı, bu kez Lizbon’da düzenlenen Evocations, Passages, Atmospheres. Paintings From The Sakıp Sabancı Museum, İstanbul” sergisiyle, 1 yıl boyunca devam eden kutlamaları sona erdiriyor. SSM’in bu iade-i ziyaretiyle ilk kez Türk resim sanatının büyük ustalarından bir seçki, önde gelen bir Avrupa müzesinde sergilenmiş oluyor.

Gulbenkian Vakfı’nın 50. yıl kutlamalarının açılışı, kurucusu Calouste Sarkis Gulbenkian’ın doğduğu ülke olan Türkiye’de, SSM’de gerçekleştirilen bir sergiyle yapılmıştı. 15 Nisan - 28 Mayıs 2006 tarihleri arasında düzenlenen “Lizbon Calouste Gulbenkian Müzesi’nden Başyapıtlarla Doğu’dan Batı’ya Kitap Sanatı ve Osmanlı Dünyasından Anılar” başlıklı sergide, el yazmaları, çeşitli tekstil ürünleri ve Osmanlı çinileri yer almıştı.

Bülten