Sergi: Abidin Dino - Bir Dünya

25 Kasım 2007
Sergi: Abidin Dino - Bir Dünya
SSM’de “Abidin Dino - Bir Dünya” sergisi açıldı.

Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM), 24 Kasım 2007 - 27 Ocak 2008 tarihleri arasında, Philips’in sponsorluğunda gerçekleştirilecek Abidin Dino - Bir Dünya başlıklı serginin basın toplantısı yapıldı. Toplantıda, SSM Müdürü Nazan Ölçer ve serginin genel konseptini oluşturan ekipte yer alan Ferit Edgü’nün yanı sıra, Türk Philips Elektronik Ürünler Genel Müdürü Atilla Tüfekçi de hazır bulundu.

Çokyönlü kültür ve sanat insanı Abidin Dino’nun farklı yönleriyle SSM’de ağırlandığı sergide, karikatürist, illüstratör, dekoratör, sinemacı, tiyatrocu ve yazar Dino’nun zengin dünyası izlenebiliyor. Nazan Ölçer, konuşmasında, “Öncelikle, Abidin Dino’nun ardında bıraktığı ve serginin belkemiğini oluşturan eserleri müzemize bağışlayan Güzin Dino’ya teşekkür ederiz. Sergi, Abidin Dino’ya gösterilen saygının ötesinde, müzemiz için zorlu bir sürecin başarılması anlamını da taşıyor. Tarihte iz bırakan kişilerin eser ve birikimlerinin akademik kurumlarca sahiplenilmesi ve gelecek kuşaklarla paylaşılması konusunda, Türkiye’de az görülen bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Türk Philips Elektronik Ürünler Genel Müdürü Atilla Tüfekçi ise Abidin Dino gibi çokyönlü bir sanatçının sergisine sponsor olmaktan onur duyduklarını belirterek, “Türk sanat hayatının en önemli isimlerinden Abidin Dino’nun ‘Bir Dünya’ sergisi aracılığıyla, bir anlamda Türk sanatçılarına saygı duruşunda bulunuyoruz. Abidin Dino hayatı boyunca sinema sanatına büyük ilgi duydu ve önemli filmlerin dekor çalışmalarını yaptığı gibi bizzat kameranın arkasına da geçerek ödül kazanan Goal! filmini çekti. Yeni LCD televizyonumuz ‘Auera’nın tanıtım kampanyası çerçevesinde sponsor olduğumuz sergide, Abidin Dino’nun filmleri Aurea ekranından sanatseverlerle buluşacak. Ürünümüzü tanımlarken kullandığımız ‘teknolojiye duyguları katan televizyon’ deyiminin, Abidin Dino filmlerinin gösterimiyle hayat bulacağı düşüncesindeyiz.” dedi.

Genel konsepti Ferit Edgü, Samih Rifat ve Nazan Ölçer tarafından tasarlanan sergi, ölümünden 14 yıl sonra Abidin Dino’nun yaşamını ve sanatını gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Sergide, Dino’nun kişiliğinin odak noktasını oluşturan dünya görüşü, önyargısız biçimde sergileniyor. Dino’nun yüzlerce yapıtının, fotoğrafların ve yaşamının değişik evrelerini yansıtan dokümanların yer aldığı sergide, sanatçının yaşam öyküsü kendi ağzından ve kaleminden aktarılıyor. Sergiye adını veren “Bir Dünya”, Dino’nun yaşamını olduğu kadar; sanatçının sözcüklerle, çizgilerle, renklerle ve biçimlerle tanıklık ettiği 20. yüzyılın çalkantılı dünyasını da anlatıyor.

Bülten