Mardin'de Bir Oryantalist: Marius Bauer

15 Mayıs 2013
Mardin'de Bir Oryantalist: Marius Bauer
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde “Mardin’de Bir Oryantalist: Marius Bauer” sergisi açıldı. Sergi kapsamında, Amsterdam’daki Rijksmuseum başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’daki önemli müzelerin koleksiyonlarında yer alan Hollandalı ressam Marius Bauer’in eserleri dört ay boyunca sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.

Oryantalizm akımının Hollanda’daki en önemli temsilcilerinden biri olan Bauer’in 100’ü aşkın yağlıboya, oymabaskı ve eskizlerini sergileyen Dilek Sabancı Sanat Galerisi, açıldığı 2009 yılından bu yana ilk kez uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında Mardinli çocuk ve gençlere yönelik eğitim programları da düzenleniyor.

Serginin açılışında bir konuşma yapan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak 4. yılımızı doldururken, uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu taşıyoruz. “Mardin’de Bir Oryantalist: Marius Bauer” başlıklı yeni sergimiz ile ilk kez, Avrupa resim sanatının büyük isimlerinden biri olan, Hollandalı ressam Marius Bauer’i ağırlıyoruz. Doğu'nun büyüsüne kapılan bütün sanatçılar gibi, Marius Bauer de bir gezgindi. Marius Bauer, Doğu’nun büyüsüyle karşılaşacağı ilk seyahatini 1888’de 21 yaşındayken gerçekleştirdi. Gemi ile Osmanlı topraklarına ulaştı, önce İzmir’e uğradı, ardından İstanbul’a vardı. Bauer’i unutmadığı topraklara eserleri ile geri getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz bu sergi, Doğu’nun en doğusunda ama Batı’nın en yüksek standardında bir sergi oldu. Emeği geçen herkese, destekleri için başta Mardin Valiliği’ne şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı, “Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni 2009’da, Türk resim sanatının büyük isimlerinin, Hikmet Onat'dan İbrahim Safi'ye, Şeref Akdik'ten Abidin Dino'ya, Adnan Çoker'den Selma Gürbüz'e pek çok sanatçının eserlerini bir araya getiren, “Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Koleksiyonundan Seçmelerle - Doğa, İnsan ve Deniz” başlıklı sergi ile ziyarete açtık. 2010’da “Abidin Dino Mardin’de – Seçme Yapıtlar 1930 – 1990” sergisi yüksek ziyaretçi sayılarına ulaştık ve 2011 yılında“Seyreyle... Ara Güler Mardin’de” adlı sergiyle uluslararası üne sahip fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in eserlerini ziyaretçilerimizle paylaştık. Şimdi ise “Mardin’de Bir Oryantalist: Marius Bauer” başlıklı yeni sergimizle Hollanda’nın Oryantalist üslupta eserler veren ressamlarının önde gelenlerinden biri olan Marius Bauer’in resimlerinden oluşan bir seçkiyi sanatseverlere sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sergiyle ise  Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni uluslararası bir seviyeye taşıyoruz. Gelecekte de düzenleyeceğimiz sergilerimiz ve eğitim programlarımızla  sanatsal ve kültürel bilinci hep birlikte daha ilerilere taşıyacağımıza yürekten inanıyorum.” sözleriyle sergiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.

Bülten