Konferans: Yanlış Yerde, Yanlış Zamanda

05 Mart 2018
Konferans: Yanlış Yerde, Yanlış  Zamanda
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi kapsamında, sanatçı Serkan Özkaya’nın “Yanlış” Yerde, “Yanlış” Zamanda başlıklı konferansına ev sahipliği yapıyor.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank’ın desteğiyle ev sahipliği yaptığı “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi kapsamında “Yanlış” Yerde, “Yanlış” Zamanda başlıklı bir konferans gerçekleştirecek.

Konferansta, kavramsal sanatçı Serkan Özkaya, “benimseme” ve “yeniden üretim” kavramlarına yoğunlaştığı sanatsal üretimini Ai Weiwei ile kesiştiği noktalar üzerinden değerlendirecek. Sanatçı, Türkiye’de yüzü Batı’ya dönük bir birey olarak yetişmesinin hikâyesini, Çin’de benzeri bir konum sahibi Ai Weiwei ile ortaklıkları üzerinden anlatacak. İki sanatçının da sanat hayatında belirleyici bir rol oynayan Marcel Duchamp tutkusunun özel olarak irdeleneceği konuşmada Özkaya, Ai’ın Duchamp referanslı eseri Porselen Asılı Adam’dan, New York’ta gerçekleştirdiği son projesi Sağlam Çit, İyi Komşu Demektir  kapsamındaki enstalasyonlarına kadar gelen süredeki üretimini ele alacak. Bu çerçevede kendi sanatsal geçmişine de odaklanacak Serkan Özkaya, Bir Müzenin Gerçekte Nasıl Olması Gerektiği (Büyük Cam) adlı eserinden, Duchamp’ın Étant Donnés’sini yeniden canlandırdığı Bekleyeceğiz isimli çalışmasına uzanan üretim sürecini değerlendirecek.

10 Mart Cumartesi, 14.30’da gerçekleştirilecek konuşma öncesinde, saat 12.00’de “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisinin ücretsiz rehberli turu, 14.00’te ise Serkan Özkaya’nın İstanbul Bienali için ürettiği  Davud adlı eserinin hikâyesinin anlatıldığı Davud’un Yükselişi, Düşüşü ve Yükselişi (The Rise and Fall and Rise of David) isimli belgeselin Türkiye’deki ilk gösterimi yapılacak.

Serkan Özkaya kimdir?

1973 İstanbul doğumlu sanatçı Serkan Özkaya, çalışmalarına New York’ta devam ediyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde tamamlayan Özkaya, New York Bard College’da güzel sanatlar alanında yüksek lisans derecesi aldı. “Benimseme” ve “yeniden üretim” kavramları, sanatsal üretiminde önemli bir yer tutan Özkaya, çalışmalarının büyük bir kısmını galeri dışında gerçekleştiriyor. Özkaya’nın eserleri şimdiye kadar; Kunsthalle Marcel Duchamp, Postmasters Gallery, Storefront for Art and Architecture, Slag Gallery, 21C Museum, 1K Projectspace, Künstlerhaus Bethanien, 6. Şanghay Bienali, 9. Uluslararası İstanbul Bienali, City Museum Helsinki, Belgrade Museum of Contemporary Art, Kumu Art Museum, White Box gibi birçok galeri, bienal ve sanat kurumunda sergilendi.

Bülten