Abidin Dino Mardin’de – Seçme Yapıtlar 1930 – 1990

21 Ekim 2010
Abidin Dino Mardin’de – Seçme Yapıtlar 1930 – 1990
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde, “Abidin Dino Mardin’de – Seçme Yapıtlar 1930 – 1990” sergisi açıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından açılan sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mardin Valisi Hasan Duruer, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Sevil Sabancı ve SSM Müdürü Nazan Ölçer’le birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Abidin Dino’nun 1930-1990 yılları arasındaki dönemine ait 255 eserin yer aldığı sergi, Güzin Dino, Ferit Edgü ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi koleksiyonlarından seçilerek bir araya getirildi. Sergi bir yıl süreyle ziyarete açık kalacak.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı açılış dolayısıyla yaptığı konuşmada “Sabancı Vakfı olarak sanata verdiğimiz desteği pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan   Mardin’de de sürdürüyoruz. 2009’da açıldığından bu yana 110.000 kişiyi aşan ziyaretçi sayısı,  bu desteğin Mardinliler tarafından da takdir edildiğini gösteriyor. Bu örnek kentin, dünyayla buluşmasında çorbada tuzumuzun olduğunu bilmek, hem Sakıp Sabancı Ailesi hem de Sabancı Vakfı adına gurur veriyor. Mardin’in tarihsel dokusu ve kent kimliğinin yansıtıldığı müzede bir dünya sanatçısı olan Abidin Dino’nun eserlerini ağırlamaktan dolayı çok mutluyuz. Sabancı Vakfı olarak, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak ve geleneksel değerlere sahip çıkmak üzere yürüttüğümüz çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

SSM Müdürü Nazan Ölçer ise “Abidin Dino Mardin’de” sergisi hem içeriği hem açıldığı yer bakımından çok önemli bir anlam taşıyor. Yüzyıllardır farklı kültürlerden ve dinlerden toplulukların bir arada yaşadığı, en eski yerleşim birimlerinden biri olan Mardin, artık kültür ve sanatın da önemli merkezlerinden biri haline geldi. Abidin Dino’nun evrensel sanatının, Mardin’in çok kültürlü kent kimliğine vurgu yapan müzemizde sergilenmesi, Türkiye’de az görülen bir örnek teşkil ediyor.” dedi.

Sergide; Abidin Dino’nun otoportreleri, eller ve yörükler serilerinden örnekler, Roma Olimpiyatları çizimleri ve 1966 Dünya Futbol Şampiyonası için çektiği “Goal!” filmi için hazırladığı resimli taslaklar yer alacak. Sanatçının 1968 Paris öğrenci olaylarını belgelediği resimler, Yaşar Kemal’in “Deniz Küstü” adlı romanı için hazırladığı illüstrasyonlar ve hastalık dönemlerini karikatürize ettiği “Acının Resimleri”, “Ak la Ka ra” serisine ait tuvaller ve çiçek resimleri de serginin dikkat çeken eserlerini oluşturacak. Sergiye “İstanbullu Abidin” başlıklı belgesel ve “Goal!” filmi gösterimleri eşlik edecek.

Bülten