full screen background image

LİZBON Bir Başka Şehirden Hatıralar

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Portekiz’deki Calouste Gulbenkian Vakfı işbirliğiyle, 14 Mayıs – 02 Ağustos 2009 tarihleri arasında, "LİZBON Bir Başka Şehirden Hatıralar" başlıklı sergiye ev sahipliği yaptı. Sergi, 19. yüzyıl sonu ile 20. yüzyıl başını kapsayan zaman diliminde yaşamış önemli Portekizli sanatçıların eserleriyle, bizlere hem uzak hem de bir o kadar yakın olan Lizbon kentini tanıttı.

"LİZBON Bir Başka Şehirden Hatıralar" ilhamını; SSM ile Calouste Gulbenkian Vakfı’nın 2007 yılında Portekiz'de düzenlediği "Çağrışımları, Yolculukları ve Atmosferiyle İstanbul, Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu'ndan Tablolar" sergisinden aldı. Sergide yer alan eserlerdeki Boğaziçi ve deniz manzaraları, İstanbul'un gündelik hayatından sahneler, Avrupa kıtasının batı ve doğu uçlarında yer alan Lizbon ile İstanbul'un ortak özelliklere sahip olduğu gerçeğini ortaya koydu. Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva'nın Türkiye ziyareti sebebiyle düzenlenen "LİZBON Bir Başka Şehirden Hatıralar" sergisi; kültürleri, dinleri, uygarlıkları ve kıtaları birleştiren Lizbon ile İstanbul'un benzerliklerini, ortak yanlarını gözler önüne serdi.

Komşu Günü

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), her sergi döneminde gerçekleştirdiği ve gelenekselleşen Komşu Günü etkinliği kapsamında, 24 Haziran Çarşamba günü 10:00-22:00 saatleri arasında, yine Emirganlıları ağırlayacak. Komşu Günü’nde, 2 Ağustos’a kadar devam edecek “Batı’ya Yolculuk - Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni (1860-1930)” ve 2 Ağustos'a kadar devam edecek “Lizbon Bir Başka Şehirden Hatıralar” başlıklı sergiler ve müze gezilebilecek. Emirganlılar, ikametgahlarını gösteren bir belgeyle muhtarlıktan davetiye alarak, Komşu Günü’ne ücretsiz katılabilecek.

“Müzeye giriş ve çaylar bizden, gezmesi sizden!” sloganıyla duyurulan etkinlik, SSM’nin komşularıyla bağını güçlendirmeyi amaçlıyor ve semt sakinlerinden büyük ilgi görüyor.

SSM’nin farklı salonlarında devam eden 2 sergide; aynı zaman diliminde yaşamış, dönemin sanat merkezi Paris’ten doğan akımlardan haberdar olmakla beraber, kendi şehirlerinin görüntülerini, insanlarını ve ruhunu resimlerine yansıtmaktan vazgeçmemiş Türk ve Portekizli sanatçıların eserleri yer alıyor.